vineri, 26 aprilie, 2024

Ce sa faci de Rusalii 2018 ca sa iti mearga bine tot anul. Traditii de Pogorarea Sfantului Duh

Distribuie:

Publicat:

Sarbatoarea de Rusalii 2018 (Pogorarea Santului Duh) se celebreaza duminica, 27 mai si luni, 28 mai. Aceste doua zile au fost declarate sarbatoare legala nelucratoare.

Duminica Rusaliilor sau Pogorarea Sfantului Duh (Cinzecimea) este o sarbatoare marcata cu cruce rosie, care pica la 50 de zile de la Sfintele Pasti.

In aceasta sfanta zi se praznuieste coborarea Sfantului Duh asupra apostolilor, moment extrem de important pentru intregul crestinism. Aceasta zi este considerata a fi piatra de temelie a bisericii crestine. In toata tara se respecta nenumarate traditii si obiceiuri in ziua de Rusalii. Cele mai multe au radacini adanci in zonele rurale si nu au fost uitate nici astazi.

De Rusalii crestinii merg la biserica si participa la Sfanta Liturghie, slujba in cadrul careia li se impart frunze de tei sau de nuc sfintite.

Acestea se agata la usi sau in oricare parte a gospodariei si au menirea de a proteja familia de duhurile rele, de paguba si de necazuri. In anumite zone se sfintesc in biserica ramuri de soc sau de mure, care vor folosi la prepararea ceaiurilor pe tot timpul verii.

Exista obiceiuri ca taranii sa mearga impreuna cu preotii din sate sa stropeasca pamantul cu apa sfintita, pentru ca roadele sa fie bogate. Tot la camp se pocnesc crengi mari de tei pentru a alunga ielele. Acestea erau considerate fiinte fermecate ale caror blesteme erau foarte periculoase.

Batranii vorbesc de boala numita „ologit de Rusalii”, de care se poata scapa de prin descantec de Rusalii, citind din carti, la manastire.

Se mai poate scapa de aceasta afectiune intrand in Hora Calusului sau sarind peste bolovanul pe care celebrii dansatori il asaza pe pamant.

Cand spiritele rele deveneau periculoase, oamenii purtau usturoi si pelin la brau sau intrau in hora Calusului in ziua de Rusalii.

Cine cadea sub vraja lor  se imbolnavea sau innebunea si putea fi salvat doar de jocul calusarilor. De aceea, in unele regiuni, oamenii bolnavi sunt scosi din case si asezati cu fata la rasarit, asteptand sa treaca pe la portile lor calusarii.

Despre dansul calusarilor se crede ca acest poate sa vindece relele facute de Rusalii. Un grup de 13 calusari danseaza timp de o luna, iar bolnavii se intind pe pamant si asteapta ca fiecare calusar sa sara peste ei.

La sfarsitul acestui ritual popular, celui bolnav i se sopteste o urare de sanatate, despre care se crede ca are efecte miraculoase. In popor se crede ca Rusaliile deriva din cuvantul slav rusalka.

Rusalcele sunt spirite rele ale apei, un fel de demoni. Aceste spirite puteau fi imbunate in prima saptamana a lunii iunie daca erau sarbatorite.

Ce sa nu faci de Rusalii 2018

Tot in ziua de Rusalii incepe culesul plantelor de leac, care pana acum nu au putut fi folosite, conform traditiei. Acestea se strang pana la ziua de Sanziene.

In aceasta zi sfanta nu se munceste nici in gospodarie, nici la camp. Nu se spala, nu se calca si nu se coase. Astazi nu se fac bai in lacuri si rauri pentru ca exista pericol de inec si nu este bine sa pornesti in calatorii lungi.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img