News Flash:

Ce sa faci in cazul unei crize de fiere: Amestecul care ia durerea cu mana – Se ia dimineata

8 Martie 2021
284 Vizualizari | 0 Comentarii
ulei de masline si lamai 990x990

Dischinezia sau disfuncţia biliară, cunoscută în popor şi sub numele generic de „bilă leneşă”, nu reprezintă o boală în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o tulburare funcţională a colecistului (vezica biliară).

Dar ce este vezica biliară? O formaţiune de dimensiuni mici, aflată lângă ficat, iar bila, sau fierea, cum i se spune în termeni populari, este un lichid amar, produs de ficat, al cărei scop este să favorizeze digestia grăsimilor. Referitor la modul de funcţionare, după servirea mesei, colecistul (vezica biliară) se contractă şi aruncă bila în intestin.

Rolul bilei este acela de a dizolva alimentele, însă în organism pot fi absorbite numai substanţe solubile în apă. Dacă alimentaţia conţine prea multe grăsimi, vezica biliară trebuie să lucreze în plus, eliminând în tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia, potrivit doctorulzilei.ro.

Bila leneșă și regimul alimentar

Aşadar, când acest efort este prea mare, bila se blochează, nu se mai elimină, digestia desfăşurându-se cu dificultate. Mai mult decât atât, grăsimile insuficient digerate intră în fermentaţie în intestin, se produc gaze şi spasm intestinal, apoi apar balonarea şi durerea pe care o resimt persoanele cu fierea leneşă după o masă îmbelşugată.

Aşa stând lucrurile, alimentaţia trebuie să se bazeze pe specialităţi care nu solicită prea mult bila, cum ar fi supele de legume, carnea de pui, vită, curcan ori peşte, fiartă sau la grătar, fructe şi legume. De asemenea, se mai pot consuma brânză de vaci, urdă, iaurt şi lapte degresat, pâine prăjită ori biscuiţi.

Sedentarismul şi stresul, alţi factori declanşatori. Din acest motiv, se recomandă exerciţii fizice constante. Dacă nu luaţi nicio măsură în rezolvarea acestei probleme, bila se poate cristaliza şi se pot forma pietre, de unde apare şi riscul de a face icter mecanic.

Simptome bilă leneșă

Referitor la simptome, acestea sunt reprezentate de durere sub coastele din partea dreaptă, greaţă, vărsături şi gust amar. Cât priveşte tratamentul, până ajungeţi la medicul gastroenterolog se recomandă antispastice şi calmante, dar şi excluderea din alimentaţie a grăsimilor, prăjelilor, a cărnii tocate şi mezelurilor.

În urma investigaţiilor, medicul va prescrie medicamente care pun fierea în mişcare, şi plante precum rostopasca şi cicoarea care au capacitatea de a calma durerea. Această tulburare funcţională este mai frecventă după vârsta de 40 de ani şi afectează femeile de două ori mai mult decât bărbaţii

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1362 (s) | 23 queries | Mysql time :0.031141 (s)