vineri, 19 aprilie, 2024

Ce sa mananci daca ai probleme cu tiroida

Distribuie:

Publicat:

Tiroida este o glanda endocrina foarte importanta pentru functionarea normala a organismului. Este, de asemenea, cauza a numeroase probleme. Iata ce poti sa mananci daca ai probleme cu tiroida. Aceasta glanda produce hormoni care influenteaza rata metabolica, dezvoltarea si functionarea creierului, cresterea, ciclul menstrual, ritmul cardiac si somnul. O tiroida cu probleme poate duce la crestere sau pierdere in greutate, neliniste, despresie, un ciclu menstrual neregulat, etc. Iata ce poti sa mananci daca ai probleme cu tiroida. Medicamentele functioneaza, insa efectele lor nu dureaza mult. Totusi, mancarea poate ajuta la functionarea tiroidei si nu prezinta efecte secundare. De aceea, va prezentam ce ar trebui sa mancati pentru a evita agravarea problemelor.

1. Sare iodata. Tiroida are nevoie de iod pentru a-si produce hormonii. Deoarece corpul nostru nu poate produce iod in mod natural, acesta trebuie sa fie prezent in alimentele pe care le consumam. Sarea iodata este cea mai buna alegere daca ai probleme cu tiroida.

2. Nuci braziliene. Nucile braziliene sunt o sursa de seleniu mineral si imbunatatesc activitatea tiroidei. De asemenea, seleniul ajuta la reducerea inflamatiilor si opreste inmultirea celulelor canceroase. Este recomandat sa mancati in jur de opt nuci braziliene pe zi. Consumul in exces va poate provoca stari de greata.

3. Peste. Pestele este bogat in acizi grasi omega 3 (ajuta la scaderea colesterolului LDL) si seleniu. Consumati somon, sardine, ton si aveti grija sa nu ardeti pestele cand il gatiti.

4. Legume si fructe. Legumele si fructele sunt bogate in minerale, vitamine, antioxidanti si fibre dietetice. Insa, daca suferiti de probleme cu tiroida, trebuie sa stiti ca anumite legume si fructe va pot dauna. Evitati conopida, spanacul, brocoli, soia, varza, ridichile, cartofii dulci, piersicile si avocado. In orice caz, daca sunt gatite cum trebuie nu sunt atat de periculoase.

5. Alge marine. Algele marine ajuta la tratarea hipotiroidismului pentru ca sunt o sursa buna de iod, vitamina B si acid pantotenic. Acestea ajuta la productia hormonilor tiroidieni, previn letargia si imbunatatesc functionarea creierului.

6. Lactate. Laptele degresat, iaurtul si branza sunt bogate in iod si seleniu si ajuta la producerea si activitatea hormonilor tiroidieni. Cel mai indicat este sa consumati un pahar cu lapte si un iaurt pe zi pentru a ajuta tiroida.

7. Carnea de vita si pui. Zincul este bun pentru tiroida si este gasit in carnea de vita si de pui. Consumati cel putin trei bucati de carne de pui sau bucati subtiri de carne de vita pe zi.

8. Oua. Ouale contin iod si ajuta la atenuarea hipotiroidismului. Este ok sa mancati doua oua intregi pe zi. Nu consumati galbenusul daca aveti nivel ridicat de colesterol. In caz contrar, puteti consuma oua care sunt bogate in grasimi, vitamine si alte substante nutritive pentru organism.

9. Crustacee. Crustaceele cum ar fi crevetii si homarii sunt recomandate daca ai probleme cu tiroida deoarece contin iod si zinc. Si, cum stiti, iodul si zincul ajuta la productia hormonilor tiroidieni.

10. Ulei de masline. Daca nu obisnuiti sa gatiti cu ulei de masline, ar trebui sa incepeti sa o faceti. Uleiul de masline este bogat in grasimi si nutrienti care ajuta la dezvoltarea hormonilor tiroidieni. De asemenea, ajuta la slabire si la sanatatea inimii. Puteti folosi pana la 10 linguri pe zi.

11. Semintele de in, recomandate daca ai probleme cu tiroida. Semintele de in contin acizi grasi omega 3, zinc, seleniu si iod. Puteti consuma aceste seminte cu un smoothie sau cu cereale. De asemenea, puteti folosi ulei de in pentru gatit, 2 linguri pe zi fiind suficiente.

12. Leguminoase. Leguminoasele sunt bogate in iod, zinc si nu contin gluten. Puteti consuma linte, fasole, naut, etc.

13. Alimente bogate in fibre. Adaugati alimente bogate in fibre dietei voastre, deoarece daca aveti probleme cu tiroida sunt sanse sa suferiti si de indigestie si constipatie. Includeti alimente ca si papaya, legume verzi si cereale integrale fara gluten pentru a va imbunatati digestia.

14. Apa. Apa va ajuta la hidratare si la eliminarea toxinelor. Este recomandat sa beti 3-4 litri de apa pe zi. Desi apa nu ajuta direct in combaterea hipotiroidismului, consumul suficient poate ajuta organele sa functioneze corect.

sursa: elle.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img