vineri, 26 aprilie, 2024

Ce sa nu ii spui unei persoane care se lupta cu cancerul

Distribuie:

Publicat:

Rachele Chaar, o supravietuitoare de cancer in varsta de 25 de ani, a povestit pe blogul The Huffington Post, ce nu este indicat sa ii spui unei cunostinte sau unei persoane apropiate care are cancer. Pentru scrierea materialului, Chaar a colaborat cu mai multe persoane care se lupta cu cancerul in acest moment sau care l-au invins.

Atunci cand au aflat ca sufera de cancer, mai multe persoane din jurul lui Rachele Chaar s-au simtit stanjenite incercand sa spuna cuvintele potrivite. Desi majoritatea oamenilor sunt bine intentionati si spun lucruri pe care le considera pozitive sau inofensive, uneori acestea au efectul opus, a explicat Chaar. Motivatia tinerei pentru a scrie a venit din dorinta de a crea legaturi intre oameni, dar si de a inlatura stigmatul si jena care apar in momentul in care cineva marturiseste ca are cancer.

1. Macar ai „cancerul bun”

Rachele a fost diagnosticata cu Limfomul Hodgkin, un cancer al sistemului limfatic, un limfom cu potential curabil si care prezinta caracteristici histologice, biologice si clinice particulare. Foarte multi oameni i-au spus ca are un „cancer bun”, in special din domeniul medical, inclusiv doctori pentru ca, asa cum arata statisticile, acest tip de cancer are o rata de vindecare mai mare, fiind foarte probabil ca persoana in cauza sa se vindece dupa cateva luni de chimioterapie. 

2. Chimioterapia te omoara. Ai incercat medicina alternativa? 

Aceasta intrebare este una dintre cele mai deranjante pentru majoritatea pacientilor bolnavi de cancer cu care Chaar a discutat. „Va rog, nu-i sugerati asa ceva cuiva care se lupta cu cancerul. Nu vrem sa auzim despre vreun fruct magic din Mexic care va omori celulele cancerigene”, a mai spus ea.

Tanara a mai atras atentia ca, de regula, videourile si articolele care promoveaza medicina alternativa sunt intitulate „leacul pentru cancer despre care doctorii nu vor sa stii”, fara ca macar sa mentioneze despre ce tip de cancer este vorba. „O dieta magica care distruge toate tipurile de cancer”, a ironizat Chaar aceste materiale. Problema cu astfel de lucruri, a mai precizat ea, este ca perspectiva chimioterapiei, a radiatiilor si a operatiilor este si asa absolut ingrozitoare pentru majoritatea oamenilor si, in mod evident, de teama, multi ar face orice ca sa evite astfel de tratamente, motiv pentru care ar cumpara aceste „tratamente miraculoase” care nu au niciun efect. Mai mult, a punctat Chaar, nu exista studii serioase care sa dovedeasca ca te poti vindeca de cancer folosind alte tratamente decat pe cele ale medicinei moderne. Astfel, multi ajung sa moara de o boala pentru care ar fi putut fi tratati. „in loc sa spuneti de medicina alternativa, sugerati medicina complementara (dar intotdeauna cu aprobarea doctorului). Medicina complementara este folosita impreuna cu (nu in loc de) medicina modern si poate fi folosita pentru a atenua efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer”, a mai explicat Rachele. 

3. De ce/ cum te-ai ales cu cancerul?

Problema cu o astfel de intrebare este ca implicit, se insinueaza ca cel care are cancer ar fi putut sa faca ceva pentru a-l preveni, lucru pe care cineva care se lupta cu o boala care ii ameninta viata, nu si-ar dori sa auda. Desi este inspaimantator ca faptul ca oricine ar putea sa aiba cancer si desi toata lumea si-ar dori sa ii afle cauzele, acesta nu este un motiv, atrage atentia Chaar, sa intrebi pacientii cum anume cred ca l-au luat, „ca si cum stiu motivul, dar nu vor sa il spuna”. Chiar daca se stie ca anumite tipuri de cancer sunt asocitate cu anumiti factori de risc, inca se fac studii pentru a intelege cum ar putea fi prevenita o astfel de boala. „Adevarul este ca nu exista un stil de viata care sa te protejeze in mod garantat de cancer”, a spus Racheele Chaar.

Aceasta  a luat exemplul fumatorilor. Desi se stie ca acestia au un risc crescut de a dezvolta cancer la plamani, exista si cazuri de nefumatori care au ajuns sa il dezvolte. Tot ce poti sa faci, a mai punctat ea, este sa duci un stil de viata cat mai sanatos, cu o dieta echilibrata si in care sa faci multe exercitii. 

4. Vei fi bine

Racheele Chaar considera ca exista doua motive pentru care oamenii nu ar trebui sa spuna asa ceva unui bolnav de cancer. Primul este faptul ca nu au de unde sa stie ca intr-adevar va fi asa, fiind deci indicat sa nu se asume acest lucru. Cel de-al doilea motiv este ca o astfel de replica suna ca si cum persoana care o spune diminueaza o situatie despre care stie foarte putine.

„Mai bine spuneti-le cat de curajosi sunt pentru ca infrunta boala sau doar aratati-le dragostea si sprijinul vostru, spunand pur si simplu “Sunt aici pentru tine”, a adaugat ea.

5. Deci esti bine acum? Esti normala? 

Pentru cineva care a avut de-a face cu cancerul, conceptul de normal nu mai e clar pentru ca, dupa cum spune Chaar, „viata s-a intors cu susul in jos cat ai clipi”. Odata cu cancerul, atat ea, cat si prioritatile sale, s-au schimbat. „Vorbesc pentru toti pacientii cu cancer cand spun asta. Nu am nicio idee ce mai inseamna normal…”, a mai spus ea.

Lupta cu cancerul, a mai explicat tanara, consta in doua stadii: primul, lupta cu boala in sine, iar apoi, continuarea, lupta cu consecintele. Chiar daca I s-a spus ca s-a vindecat si chiar daca arata sanatoasa, a mai punctat ea,  acum trebuie sa se descurce cu bagajul fizic si emotional care vine odata cu cancerul. „Acum ca razboiul s-a sfarsit, am ramas cu cicatrici fizice (unele dintre ele m-au mutilate) cu care acum trebuie sa traiesc. Mai mult, mi-am consumat fiecare farama de energie in timpul tratamentului, pentru a lupta impotriva efectelor secundare si pentru a fi pozitiva si fericita pentru a putea depasi intreaga situatie, iar acum ca s-a sfarsit, energia mea este folosita pentru a face fata aspectului psihologic a ceea ce am trait”, a mai explicat Chaar.

Aceasta a mai explicat ca atat ea cat si alti pacienti cu care a discutat, au trecut printr-o perioada de depresie dupa remisie. Desi majoritatea oamenilor se asteapta ca intr-un astfel de moment, pacientii sa sara in sus de bucurie. Chaar spune ca in mod evident, se bucura ca au supravietuit, dar „au de pus toate pisele la loc” caci e deprimant sa fii luni de zile blocat in casa, prea bolnav pentru a-ti vedea de viata, in timp ce toti prietenii isi iau diplomele, isi iau slujbe sau petrec.  in loc de o astfel de intrebare, recomanda ea, cel mai bine este sa intrebi: „Cum te recuperezi?”

6.  Ramai pozitiv

Chaar povesteste ca si ea le-a spus acest lucru unor persoane care se luptau cu cancerul pentru ca ea consider ca o gandire pozitiva il ajuta pe pacient sa se trezeasca in fiecare dimineata si sa mearga la tratament in ciuda faptul ca stie cat de oribil e. „Sa raman pozitiva e ceea ce m-a ajutat sa trec peste”, spune ea.

Totusi, o astfel de replica poate fi luata si intr-un sens negative de cineva care are cancer pentru ca implica sa te astepti ca acesta sa nu fie trist sau nervos sau sa planga pentru ca trebuie sa fie „pozitiv” tot timpul, ceea ce pentru multi oameni, dar mai ales pentru bolnavii de cancer, e imposibil. Chaar propune ca bolnavii sa fie incurajati spunandu-li-se „sa ramana puternici” care implica faptul ca acestia pot sa planga sau sa enerveze, dar apoi se ridica si lupta mai departe.

7. Sa imi spui daca e ceva ce pot sa fac

Daca intrebi „pot sa te ajut cu ceva?” e prea general, iar raspunsul va fi, cel mai probabil, „sunt bine, multumesc”. Cel mai bine este sa fii specific, considera Chaar. „Daca stii ca persoana este obosita, intreaba << Pot sa fac cumparaturile pentru tine? Pot sa-ti rezolv comisioanele? Mi-ar placea sa-ti pregatesc masa saptamana asta, e ceva anume ce ti-ai dori sa mananci? Pot sa vin la chimioterapie cu tine? >>”, exemplifica tanara.

8. Privirea plina de mila 

Desi este normal sa ne simtim prost pentru cei care se lupta cu cancerul, este foarte important sa nu avem o privire care sa arate ca ne este mila pentru ca este jignitor, atentioneaza Chaar. Exista o diferenta, puncteaza ea, intre a te simti prost pentru cineva care este intr-o situatie dificila si a-ti fie mila de ei.

Sa nu spui nimic „Cancerul mi-a aratat cine imi sunt prietenii reali si familia”, spune Racheele Chaar. Au fost oameni care nu au vorbit deloc cu ea, pentru ca, mai tarziu, acestia sa o contacteze si sa isi ceara scuze, explicand ca nu stiau ce sa ii spuna. Totusi, decat tacerea, este mai bine sa spunem „Chiar nu stiu ce sa spun”.

10. Sa ii tratezi diferit 

Dupa ce o persoana este diagnosticata cu cancer, este constienta ca viata ei se va schimba radical, iar ultimul lucru de care are nevoie in astfel de momente , este ca familia si prietenii sa inceapa sa o trateze diferit. Persoanele care se lupta cu cancerul, explica Chaar, vor sa se simta normal si ca si cum nu s-a  schimbat nimic. Bineinteles, trebuie sa fim atenti daca avem un apropiat bolnav si sa il observam: daca are o zi mai proasta decat de regula, este evident ca nu ar trebui sa vorbim despre problemele noastre. 

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img