joi, 28 martie, 2024

Ce scrie presa internationala despre noul PREMIER AL ROMANIEI

Distribuie:

Publicat:

Mass-media internationala comenteaza propunerea de premier avansata miercuri de presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea.

Presa evidentiaza ca pentru prima data Romania ar putea avea un prim-ministru femeie si ar fi in plus prima data cand in fruntea guvernului de la Bucuresti s-ar afla o persoana de confesiune musulmana.

Propunerea ca Sevil Shhaideh sa ocupe acest post este o miscare surpriza a liderului PSD, partidul care a castigat scrutinul legislativ din 11 decembrie, scrie Bloomberg, subliniind ca printre argumentele mentionate de Liviu Dragnea pentru sustinerea acestei propuneri se numara si experienta in atragerea fondurilor europene acumulata in perioada cat ea a condus Ministerul Dezvoltarii.

Agentia France Presse considera aceasta propunere drept o concesie facuta de Liviu Dragnea pentru a evita o criza politica, in conditiile in care liderul PSD ar fi dorit sa ocupe el postul de premier, dar nu poate din cauza opozitiei presedintelui Klaus Iohannis care invoca legea ce nu permite persoanelor condamnate penal sa detina un post in guvern.

Dar mass-media internationala mentioneaza si posibilitatea revizuirii in perspectiva a acestei legi pe care Dragnea o considera neconstitutionala, intrucat ea prevede o sanctiune ‘pe viata’, astfel incat liderul PSD sa poata totusi deveni prim-ministru.

Agentia germana DPA mentioneaza in acest context declaratia prin care Liviu Dragnea a subliniat ca, chiar daca nu ocupa postul de premier, ii revine responsabilitatea politica pentru activitatea guvernului si nu va renunta la aceasta responsabilitate. Aceeasi agentie de presa mai remarca faptul ca Romania ar putea avea pentru prima data un premier musulman desi numai 0,3% din populatia ei este de confesiune musulmana.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img