joi, 25 aprilie, 2024

Ce se intampla cu corpul tau dupa 30 de ani

Distribuie:

Publicat:

Probabil ca faci o sarcina care ti se parea banala pana la 30 de ani si afli ca nu mai este la fel de usoara din perspectiva corpului tau.

Adevarul este ca masa musculara atinge apogeul sau in jurul varstei de 20-25 de ani, iar dupa 30-35 de ani incepe declinul. insa oamenii de stiinta nu sunt de parere ca ar trebui sa dai vina pe corpul tau pana cand nu atingi varsta de cel putin 50 de ani. Asadar, daca nu poti da vina pe varsta ta, de ce simti ca nu mai poti avea atat de multa incredere in corpul tau?

Pe scurt, poate fi vina activitatilor si lipsei activitatilor. Nu exista nicio indoiala ca un stil de viata sedentar reprezinta un factor major care contribuie la aparitia leziunilor. Atunci cand stai la birou timp de ore intregi, muschii soldului, care conecteaza coloana vertebrala, pelvisul si partea superioara a picioarelor, stau mereu in aceeasi pozitie. Iar apoi te ridici de pe scaun si te astepti ca acesti muschi sa functioneze normal. Viata sedentara creste si riscul aparitiei obezitatii. Grasimea isi poate face loc printre fibrele musculare, scazand puterea acestora.

Ideea ca organismul tau incepe sa aiba probleme dupa 30 de ani probabil ca are de-a face si cu aceasta activitate. Exista si casnicia, copiii si cariera. Timpul si motivatia pentru a face sport nu mai sunt la acelasi nivel ca in adolescenta.

Chiar si sarcina poate face ca femeile sa fie mai sensibile la leziuni, chiar si dupa ce au dat nastere. Daca ai nascut, centrul de greutate a suferit schimbari serioase, precum si ligamentele. Sarcina provoaca eliberarea unui hormon numit relaxin, care determina ligamentele sa devina mai elastice. Acestea se pot remodela dupa nasterea copilului, dar pot ramane intinse permanent, crescand astfel riscul de accidentare.

Pe masura ce imbatranim, se intampla mai multe lucruri cu muschii. in primul rand, puterea musculara scade intre varsta de 30 si 50 de ani, apoi mai tare intre 50 si 60 si cel mai mult dupa 65 de ani. Este important sa-ti iei aportul de proteine, pentru a le oferi muschilor materialele de care au nevoie pentru a functiona. si nu renunta la exercitiile de intarire si intinderi.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img