sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ce se intampla in corpul tau daca renunti la zahar pentru 9 zile

Distribuie:

Publicat:

n studiu realizat recent in SUA releva ca renuntarea la zahar pentru doar noua zile aduce imbunatatiri semnificative asupra sanatatii.

Studiul, publicat in jurnalul „Obesity” a fost realizat pe un numar de 43 de copii care sufera de obezitate si demonstreaza faptul ca zaharul este daunator nu numai din cauza numarului ridicat de calorii ci si pentru efectele pe care le are asupra organismului.

Autorul studiului, medicul endocrinolog Robert Lustig impreuna cu o echipa de cercetatori de la Universitatea California din San Francisco au aratat care sunt efectele renuntarii la consumul de zahar. In numai noua zile, copiii participanti la studiu si-au redus drastic riscul imbolnavirii cu diabet de tip II. In plus, trigliceridele au scazut cu 33%, iar colesterolul rau a scazut cu 5%. Tensiunea arteriala a scazut de asemenea.

„Aceste descoperiri sustin ideea ca este esential ca parintii sa evalueze cantitatea de zahar pe care o consuma copiii si sa constientizeze care sunt efectele consumului anumitor alimente asupra sanatatii”, a declarat endocrinologul Lustig.

 

Statisticile arata ca obezitatea la copii s-a dublat in ultimii 30 de ani, iar la adulti s-a cvadruplat.

„Caloriile din zahar sunt cele mai rele deoarece ele se transforma in grasime la nivelul ficatului ceea ce conduce la rezistenta la insulina si la aparitia riscului de diabet, boli de inima sau afectiuni ale ficatului”. ”Acest lucru are o implicare majora in industria alimentara, la nivelul bolilor cronice si la nivelul costurilor cu asigurarile de sanatate”, a mai spus specialistul.

Expertii sustin ca o persoana consuma in medie, pe zi,  intre 300 si 700 de calorii provenite numai din zahar adaugat. Adica, aceasta cantitate de zahar nu provine numai din dulciuri, cat si din alimente pe care multi dintre noi le consideram sigure si sanatoase, precum conservele de legume, sosul pentru paste, dressing-ul salatelor si chiar iaurtul.

Acest studiu a aparut ca un raport al cererii depusa la nivel guvernamental, prin care se justifica necesitatea unor taxe suplimentare de zahar, cerere ce a fost respinsa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img