sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Ce se intampla in organismul tau atunci cand te abtii sa urinezi

Distribuie:

Publicat:

Desi nu ne dam seama, vezica unui adult poate tine chiar si jumatate de litru de urina inainte sa simtim nevoia de a urina. Organismul stie care este cantitatea de urina din vezica prin intermediul micilor receptori ce transmit informatii catre creier.

Din fericire, majoritatea persoanelor au control asupra vezicii, asadar atunci cand simtim nevoia sa urinam fie mergem la baie, ori alegem sa ne abtinem. Ce se intampla, insa, in organism atunci cand alegem sa ne abtinem?

Conform descopera.ro, care citeaza Science Alert, atunci cand decidem sa ne abtinem din urinat, sfincterul cilindric din vezica se inchide pentru a nu permite urinei sa ajunga in uretra. Acesti mici muschi isi fac foarte bine treaba pana cand abtinerea devine un obicei constant. Abtinerea constanta poate slabi muschii vezicii urinare ce poate duce la retentia urinara, o afectiune in care capacitatea de golire completa a acesteia este impiedicata. Aceast lucru produce o senzatie constanta de urinare.

Un caz straniu este cel al astronomului si matematicianului danez Tycho Brahe ce a trait in secolul XVI. In urma unui duel pe intuneric cu un alt nobil, barbatul a ramas fara nas, iar tot restul vietii a purtat o proteza din aur sau argint. Moartea lui Brahe a fost insa si mai ciudata. Acesta a refuzat sa plece de la un banchet pentru a urina deoarece considera ca acesta este un gest al lipsei de eticheta. Atunci cand a ajuns acasa, nu a mai putut urina deloc. La scurt timp a inceput sa delireze si a murit dupa ce vezica lui a pleznit.

Desigur, acesta este un caz particular, de obicei in cazul abtinerii indelungate primul efect este ca vezica nu mai poate fi controlata, pleznirea vezicii apare doar atunci cand la baza sunt si alte afectiuni anterioare. Un alt efect al abtinerii indelungate este reprezentat de aparitia infectiilor urinare. F.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img