sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ce se întâmplă? Inovația în știință este într-un declin major

Distribuie:

Publicat:

Ritmul descoperirilor științifice revoluționare și al inovațiilor tehnologice încetinește, în ciuda unei cantități de cunoștințe în continuă creștere, potrivit unei analize publicate miercuri a milioane de lucrări de cercetare și brevete, scrie sciencealert.com.

În timp ce cercetări anterioare au arătat scăderi în discipline individuale, studiul este primul care "documentează în mod categoric și convingător acest declin al disruptivității în toate domeniile majore ale științei și tehnologiei", a declarat pentru AFP autorul principal Michael Park.

Park, doctorand la Carlson School of Management de la Universitatea din Minnesota, a numit descoperiri disruptive pe cele care "se despart de ideile existente" și "împing întregul domeniu științific pe un teritoriu nou".

Cercetătorii au acordat un "scor de disruptivitate" la 45 de milioane de lucrări științifice din perioada 1945-2010 și la 3,9 milioane de brevete cu sediul în SUA din 1976-2010.

De la începutul acestor intervale de timp, lucrările de cercetare și brevetele au fost din ce în ce mai susceptibile de a consolida sau de a se baza pe cunoștințele anterioare, potrivit rezultatelor publicate în revista Nature.

Clasamentul s-a bazat pe modul în care lucrările au fost citate în alte studii la cinci ani de la publicare, pornind de la premisa că, cu cât cercetarea a fost mai perturbatoare, cu atât mai puțin vor fi citate predecesorii săi.

Cea mai mare scădere a cercetărilor perturbatoare a fost înregistrată în științele fizice, cum ar fi fizica și chimia. "Natura cercetării se schimbă" pe măsură ce inovațiile progresive devin mai frecvente, a declarat autorul principal al studiului, Russell Funk.

Continuarea pe stiirpesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img