marți, 19 martie, 2024

Ce se întâmplă în corp imediat după moarte. Mai cresc unghiile şi părul?

Distribuie:

Publicat:

Până în momentul în care rămân doar oasele, adică la 5 ani după deces, trupul neînsufleţit trece prin anumite transformări, unele precoce, altele de durată, potrivit specialiştilor.

Decesul se produce când bătăile inimii, respiraţia şi activitatea sistemului nervos încetează. Aceste procese se produc pe rând ori se suprapun parţial.

Chiar dacă este declarat decesul, în corp mai rămân celule care nu au murit. De exemplu, celulele sexuale şi spermatozoizii pot supravieţui în condiţii nefavorabile. Astfel, ovulul şi sperma pot trăi până la 27 de ore după moartea persoanei.

Există două tipuri de modificări care apar după moarte: cele precoce şi cele tardive. Cele precoce fac referire la răcirea trupului neînsufleţit, la lividitate şi rigiditate. La 5 ani, din corp nu mai rămân decât oasele.

Este imposibil ca părul şi unghiile să mai crească după deces

Un mit frecvent vehiculat este cel potrivit căruia unghiile şi părul continuă să crească după moarte. Acest lucru este însă imposibil să se întâmple.

O explicaţie pentru acest mit este următoarea: după moarte, corpul se deshidratează, motiv pentru care pielea se usucă, retrăgându-se de sub unghii şi de la rădăcina firelor de păr, lăsând impresia falsă că au crescut. Deşi ele rămân la aceeaşi dimensiune, dau impresia că sunt mai mari, fiind, deci, vorba despre o iluzie optică.

În plus, există un proces hormonal complex care influenţează creşterea părului şi a unghiilor, iar după moarte, acesta încetează complet.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img