vineri, 29 martie, 2024

Ce se poate mananca dupa cancer la stomac

Distribuie:

Publicat:

Dieta dupa cancer la stomac. Singura modalitate de a trata cancerul de stomac este de a avea o gastrectomie, care este îndepărtarea totală sau parțială a stomacului. Cum trăiești și mănânci fără stomac?

Când diagnosticul de „cancer de stomac” cade, trebuie să „digerați” mai întâi anunțul medicului care explică că singura modalitate de a trata acest cancer și de a vă oferi o șansă de recuperare este să continuați cu îndepărtarea (totală sau parțială) a acestui organ. Dar apoi, o altă întrebare vine repede: cum să faci, după operație, să trăiești și să mănânci dacă nu mai ai stomac?

Dieta anti-cancer: cele 3 reguli de bază

Un punct important: stomacul nu este un organ vital. Chiar dacă joacă un rol foarte important pentru organism și pentru digestie, este foarte posibil să trăiești fără el. Dar, după ablația stomacului, este obligatoriu să revizuim modul de hrănire, deoarece absența unei părți sau a întregului organ duce la modificări ale digestiei, care pot fi exprimate printr-un sentiment general de rău general. după fiecare masă (oboseală brutală, bufeuri, transpirație, palpitații, tahicardie, paloare, dureri abdominale, diaree…).

După cum vă puteți imagina, absența unei părți sau a întregului stomac duce la schimbări inevitabile ale digestiei. Această nouă operație poate provoca anumite simptome.

Dieta dupa cancer la stomac: reguli de bază

Sindromul stomacului mic: dă senzația de a avea stomacul complet după masă, care este mai puțin generos decât înainte. Tratamentul se bazează pe consumul de mese, care sunt cu siguranță mai puțin importante, dar mai frecvente (cel puțin 5 pe zi).

Sindromul de scurgere: senzație de disconfort general și oboseală brutală, care se datorează sosirii prea rapide a alimentelor în intestinul subțire. Această senzație de rău poate fi însoțită de bufeuri, transpirație, palpitații, tahicardie, greață sau somnolență. Frecvența și severitatea acestor simptome variază mult în rândul pacienților, dar sunt îmbunătățite prin culcare.

Diaree: acesta este cel mai frecvent simptom după operație (scaune abundente cu apă) datorită sosirii rapide a bolusului alimentar la intestinul subțire. Diareea regresează de obicei în câteva luni, dar poate persista în unele cazuri.

Când stomacul tău era încă în loc, producea și secreta sucuri gastrice care ar ajuta digestia. De asemenea, reglementa trecerea alimentelor în intestin. După ablația sa, prin urmare, este necesar să regândiți complet modul în care mâncați, începând prin împărțirea meselor.

„Acest lucru constă în reducerea volumului principalelor mese și intercalarea acestora cu mici gustări pentru a păstra aceeași cantitate de calorii absorbite în fiecare zi”, explică profesorul Christophe Louvet, de la Fundația ARCAD. „În plus, mesele trebuie luate cu calm, foarte încet pentru a avea timp de a mesteca bine. Nu ezitați, de exemplu, să lăsați o scurtă jumătate de oră între farfuria principală și desert, pentru a nu „îmbutelia” intestinul.

Norme dietetice de urmat

Nu bea în timpul meselor și oprește consumul de băuturi carbogazoase și reci
Nu mai bea alcool, cafea, nu consuma produse de patiserie bogate în grăsimi
Limitați aportul de zaharuri rapide și evitați toate alimentele care accelerează tranzitul intestinal
Evitați legumele crude
Renunțați la fructe crude care nu sunt suficient de coapte, citrice, fructe uscate, fructe oleaginoase și mâncați întotdeauna fructe foarte coapte, decojite și semințe.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img