miercuri, 24 aprilie, 2024

Ce sfant sarbatoresc astazi crestinii ortodocsi

Distribuie:

Publicat:

Sfantul Apostol Filip este pomenit in calendarul crestin ortodox la 14 noiembrie.

Este unul din cei doisprezece apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos, originar din cetatea Betsaida din Galileea. Sfantului Filip ii spune Mantuitorul: “Urmeaza-mi”, dupa cum arata Sfantul Apostol Ioan in Evanghelia sa (I, 43). Sfantul Apostol Filip a urmat cu convingere aceasta chemare, vazand in persoana lui Iisus pe Mesia cel asteptat de poporul evreu.
 
Dupa Cinzecime, cand apostolii au fost imbracati cu putere de sus pentru a propovadui Evanghelia in lume, s-au tras la sorti locurile unde va merge fiecare apostol in misiunea de raspandire a credintei.
 
Sfantului Apostol Filip i-a revenit Frigia si Ieropole. A strabatut toata Asia Mica si, intalnindu-se cu Sfantul Apostol Bartolomeu, au poposit impreuna in Lidia, apoi in Ieropole. A indurat mari suferinte si ispite pentru a face cunoscuta vestea cea buna printre popoarele pagane. A fost ucis la Ieropole, prin crucificare cu capul in jos.
 
Astazi este pomenit si Sfantul Ierarh Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului.
 
Sfantul Grigorie Palama este praznuit de doua ori pe an: pe 14 noiembrie si in duminica a doua din Postul Mare.

S-a nascut la Constantinopol, in 1296. La varsta de 20 de ani, Sfantul Grigorie s-a calugarit la Manastirea Vatoped, din Muntele Athos. Aici a vietuit sub indrumarea duhovniceasca a parintelui Nicodim (praznuit la 11 iulie). A ajuns la Manastirea Sfantului Atanasie Athonitul si dupa trei ani s-a stabilit la Schitul Glossia.

In contextul controverselor teologice in jurul isihasmului, Sfantul Grigorie Palama a aparat Ortodoxia, fiind sustinatorul teologiei energiilor necreate (1337-l368).

Sfantul Grigorie Palama a aparut in disputele teologice ca aparator al monahilor isihasti care practicau lucrarea trezviei si a rugaciunii neincetate si vedeau lumina necreata a lui Dumnezeu. Adversarii isihastilor negau posibilitatea vederii lui Dumnezeu, spunand ca Dumnezeu nu poate fi vazut de catre om. Respingand distinctia dintre fiinta si energii in Dumnezeu, acestia excludeau orice posibilitate de comuniune reala a omului cu Dumnezeu.

In 1347 Sfantul Grigorie a fost numit arhiepiscop al Tesalonicului, facand multe minuni si vindecand multi bolnavi.

A trecut la cele vesnice la 14 noiembrie 1359. A fost canonizat la noua ani de la moartea sa. Moastele Sfantului Grigorie Palama se pastreaza la Tesalonic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img