vineri, 19 aprilie, 2024

Ce si cat trebuie sa manace un copil

Distribuie:

Publicat:

Urmatoarea lista, intocmita de United States Department of Agriculture si citata de site-ul www.babyblog.ro, indica exact ce cantitate de alimente este recomandata in fiecare zi copiilor.

Paine, cereale, orez si paste. Copiii intre doi si opt ani au nevoie de trei – cinci portii, iar cei intre 9 si 18 ani au nevoie de cinci – sapte portii. O portie poate fi o felie de paine, o jumatate de cana de cereale, orez fiert sau paste.

Lapte, iaurt si branzeturi. Copiii intre doi si opt ani au nevoie de doua cani de lapte, iar cei intre 9 si 18 ani, de trei. O portie poate fi o cana de lapte, un iaurt sau doua – trei felii de branza.

Carne, peste, fasole uscata, oua, nuci. Copiii intre doi si opt ani au nevoie de doua, pana la patru portii, in timp ce cei intre 9 si 18 ani au nevoie de cinci – sase portii. O portie poate fi o friptura, un ou, un sfert de cana de fasole boabe gatita, o lingura de unt de arahide.

Fructe. Copiii intre doi si opt ani au nevoie de una – doua portii, iar cei intre 9 si 18 ani, de doua portii. O portie poate fi: un mar mediu, o banana, o portocala sau o piersica, o cana de suc proaspat de fructe, o jumatate de cana de fructe uscate, o cana de fructe congelate.

Legume. Copiii intre doi si opt ani au nevoie de doua portii, iar cei de noua si 18 ani, de trei portii. O portie poate fi o cana de supa-crema de legume, o jumatate de cana de piure de legume, o jumatate de cana de legume sote.

Grasimi si uleiuri. Sunt esentiale pentru buna functionare a organismului, dar trebuie consumate cu masura. Copiii intre doi si opt ani au nevoie de trei – patru lingurite, iar cei intre 9 si 18 ani de cinci – sase lingurite pe zi.

Pentru a fi sanatosi, pe langa o alimentatie echilibrata, copiilor mici li se recomanda 30 de minute de exercitiu fizic moderat, iar copiii mai mari ar trebui sa ajunga la 60 de minute de activitate fizica, de cel putin cinci ori pe saptamana.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img