vineri, 29 martie, 2024

Ce sport faci in anotimpul gripei? Ce tip de miscare poti face si daca esti racit

Distribuie:

Publicat:

Odata cu sosirea anotimpului rece, chiar daca nu a inceput iarna, multi dintre noi incep sa raceasca. Cauzele unei raceli sunt diferite. Poti raci pentru ca te-a prins ploaia sau pur si simplu de la colegul de munca.

Indiferent care este cauza racelii, doua lucruri sunt clare: va dura cateva zile si iti va scadea nivelul energiei si al rezistentei fizice. Pur si simplu, te vei simti mai obosit. Cu toate aceastea, multe persoane vor sa mearga la sala si sa faca miscare chiar si atunci cand sunt racite.

Pentru inceput, odata ce raceala s-a instalat, iti vor scadea forta si nivelul energiei. Astfel, rezistenta si toleranta ta la efort vor fi minime. In plus, din cauza racelii, e posibil sa nu te poti odihni corespunzator. Deci, indiferent ce incerci sa faci, pe durata racelii te vei simti slabit, lipsit de vlaga si fara chef.

Ce tipuri de miscare trebuie evitate daca esti racit

Daca vrei si trebuie sa faci miscare pe durata racelii, trebuie sa eviti tipurile de exercitii ce implica efort intens sau forta.

Evita alergatul sau exercitiile cardio intense. Cand esti racit, abia poti respira. Exercitiile intense iti accelereaza ritmul si te lasa fara respiratie. Evita orice exercitiu de tipul HIIT (High Intensity Interval Training), adica exercitii cu durata scurta si intensitate sporita.

Alte exercitii de evitat pe durata racelii sunt exercitiile de forta, precum cele cu greutati libere. Dupa cum stim, cand racesti, te simti slab si lipsit de putere. Cu o astfel de stare, nu reusesti sa executi corect exercitiile de forta. Astfel, daca nu executi corect, exercitiile nu vor da rezultate. In plus, pe langa lipsa de rezultate, neexecutarea corecta a exerctiilor poate duce la posibile accidentari.

Exercitii pe care le poti face si daca nu esti in cea mai buna forma

Acum stim ce tipuri de exercitii sunt de evitat. Dar ce exerctii putem efectua pe durata racelii?

Poti efectua exerctii ce implica un efort muscular sustinut, daca care nu necesita un efort cardio constant. Astfel, cel mai indicat este sa mergi pe jos mult. Daca afara este rece, poti face acest lucru la sala, pe banda, dar la o viteza mica.

Un alt tip de exercitiu pe care-l poti efectua este alergatul usor. Desi alergatul intens nu este recomandat, jogging-ul usor este indicat. Ideal este sa combini jogging-ul cu mersul. Sa alternezi cele doua tipuri de exercitii, astfel incat sa nu te simti obosit sau fara suflu.

Al treilea tip de miscare este yoga. Pot spune ca yoga este ideala cand esti racit. Singurul impediment pentru yoga este daca ai inca nasul infundat, deoarece iti va bloca respiratia. Dar daca ai scapat de nasul infundat, atunci gandeste-te serios sa faci cateva sedinte de yoga. Nu trebuie sa faci miscare fizica sustinuta. Efortul cardio este sustinut la un nivel constant. In plus, dupa o sedinta de yoga, te vei simti mult mai relaxat si revigorat.

De retinut! Daca doresti sa faci miscare, este indicat ca in primele doua zile dupa ce racesti sa ramai in casa si sa nu te duci la sala, deoarece risti sa imbolnavesti si alte persoane. Fa initial miscare acasa, apoi, dupa cele doua zile, mergi la sala.

Dani Grigore,
Instructor personal si fitness manager Pure Jatomi Fitness Tomis Mall Constanta

sursa: ziare.com

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img