joi, 18 aprilie, 2024

Ce spune Adrian Tutuianu despre Institutul Cantacuzino

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu a facut anunturi de ultima ora privind situatia Institutului Cantacuzino. Ministrul sustine ca a infiintat un grup de lucru in cadrul ministerului care analizeaza situatia si care va emite, in 10 zile, un proiect de act normativ. Mai mult, spune Tutuianu, dintr-o evaluare prealabila, Institutul ar putea incepe productia de vaccinuri in 2 ani, insa doar daca se vor investi cel putin 25 de milioane de euro anual in dotari.

“Legat de Institutul Cantacuzino, vreau sa va spun ca am primit sarcina in sedinta de Guvern, am constit un grup de lucru la MApN, care sa faca o analiza a institutului, un due diligence juridic. Am cerut sa se stabileasca in ce conditii se pot produce vaccinuri si alte activitati de natura stiintifica si care ar fi alocarea minima necesara. Se lucreaza. (…) Au termen de la mine 10 zile sa imi prezinte un proiect de act normativ si analiza la zi a institutului. (…) 10 zile au termen sa faca aceasta analiza. Dintr-o evaluare prealabila, avem nevoie in primii 3 ani de functionare de circa 25 de milioane de euro. Potrivit analistilor militari, putem produce vaccin in 2 ani de zile. E nevoie de dotari, sunt multe lucruri care trebuie pregatite pentru a produce un vaccin.”, a declarat Adrian Tutuianu.

“El a fost trecut pe la mai multe ministere, nu a reusit nimeni sa il puna in functiune. Exista acolo si o anumita dezordine, si conflicte care nu au putut fi temperate si atunci domnul premier mi-a spus ca MApN, cu reguli mai bine definite, poate asigura revitalizarea acestui institut.”, a spus ministrul Tutuianu intrebat despre preluarea Institutului Cantacuzino la MApN.

“Vin de la bugetul statului, cu titlu de subventie. Am facut o prima discutie informala cu ministrul Cercetarii, sa vedem daca putem regla pe componenta de cercetare anumite lucruri. (…) Ii voi cere suplimentar fata de cei 2% alocati din PIB pentru Armata. (…) Nu e o suma care nu poate fi alocata de un Guvern responsabil, pentru ca Institutul Cantacuzino reprezinta o componenta strategica, chiar de securitate nationala.”, a completat ministrul Apararii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img