sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ce sunt si de ce sunt atat de blamate grasimile saturate

Distribuie:

Publicat:

Grasimile saturate, cele care devin solide la temperatura camerei, cresc nivelul de colestrol si, consumate in exces,  determina aparitia arterosclerozei; ele formeaza placi de grasime ce se depun pe artere, ingreunand circulatia sangelui si crescand considerabil riscul de boli de inima. De asemenea, un consum mare de grasimi saturate a fost pus in legatura de specialistii de la Universitatea din Melbourne cu aparitia depresiei si a fluctuatilor emotionale la femei. Sunt si surse vegetale de grasimi saturate, precum uleiul de palmier si cel de cocos.

Totusi, este apoape imposibil sa eliminam complet aceste grasimi saturate din alimentatia noastra, motiv pentru care ar trebui macar sa incercam sa nu depasim limitele recomandate: aportul de grasimi saturate nu ar trebui sa depaseasca 7% – 10% din caloriile consumate intr-o zi, ideal fiind in jur de 15 g de grasimi saturale la o dieta de 2000 de calorii pe zi.

Printre alimentele cu un continut mare de grasimi saturate se numara: branzeturi si alte lactate integrale, unt, carne grasa, produse de patiserie, prajituri si creme, ulei de palmier si cocos.

Pentru a reduce consumul de grasimi saturate:

Cititi etichetele produselor alimentare
Alegeti carnea slaba
Indepartati grasimea vizibila din preparate (ex. supe) inainte de reincalzire
Optati pentru produsele lactate degresate
Alegeti gustarile cu continut redus de grasimi
Pentru o alimentatie echilibrata, optati pentru sursele vegetale de grasimi (ulei de masline, ulei de in, nuci, migadale, avocado, arahide), ori de cate ori este posibil si fiti atenti la grasimile ascunse din alimente.

Organismul are nevoie de grasimi pentru o functionare normala. Pentru o alimentatie echilibrata, 30% din necesarul zilnic de calorii trebuie sa fie reprezentat de grasimi. G.K.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img