sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra anvelope de iarnă pentru mașina dumneavoastră

Distribuie:

Publicat:

Anvelopele special concepute pentru vreme rece sporesc aderența și siguranța în condiții dificile de condus. Citiți mai departe pentru a afla dacă ar trebui să cumpărați anvelope de iarnă

Europenii care locuiesc în regiuni care suferă de un climat mai aspru sunt obișnuiți să schimbe anvelopele de vară cu cele de iarnă. Automobiliștii din România pot fi puțin mai sceptici în privința beneficiilor, deoarece iernile noastre sunt relativ blânde, dar testele dovedesc în mod constant că nu trebuie să locuiți la jumătatea unui Alp înzăpezit pentru a vă bucura de o conducere mai sigură cu un set de anvelope de iarnă.

Deci, ar trebui să luați în considerare un set de anvelope de iarnă pentru mașina dumneavoastră? În ciuda costurilor suplimentare și a problemelor legate de schimbarea și depozitarea seturilor de anvelope de vară și de iarnă, vă recomandăm cu siguranță acest lucru dacă bugetul vă permite.

Faptele sunt simple. Anvelopele standard de vară sunt proiectate cu compuși de cauciuc care asigură cea mai bună aderență pe vreme blândă și au un profil al benzii de rulare care nu trebuie să facă față zăpezii compacte sau gheții. Anvelopele de iarnă sunt fabricate din compuși de cauciuc diferiți care s-au dovedit a oferi o aderență mai bună pe timp umed sau uscat la temperaturi sub 7 grade Celsius. Chiar și în România, temperaturile medii de iarnă nu depășesc cu mult 4 grade Celsius, așa că acest lucru este în mod clar relevant aici.

Anvelopele de iarnă au, de asemenea, o bandă de rulare concepută pentru a ajuta la prevenirea acumulării de gheață sau zăpadă compactă în jurul anvelopei atunci când condițiile sunt mai severe.

Canelurile înguste din anvelope ajută la prevenirea acumulării de zăpadă și la blocarea canalelor benzii de rulare. Dacă ați avut vreodată plăcerea de a construi un om de zăpadă, cunoașteți viteza cu care se acumulează zăpada atunci când este compactată și acesta este principalul motiv pentru care anvelopele convenționale sunt mai puțin eficiente în condiții de iarnă. Într-adevăr, este corect să spunem că anvelopele de iarnă sunt adesea mai eficiente decât cele cu tracțiune integrală atunci când asfaltul este acoperit de substanța albă.

Merită anvelopele de iarnă?

Dacă vă cumpărați o mașină nouă, atunci ar fi bine să cântăriți beneficiile anvelopelor de iarnă față de tracțiunea integrală. Cu toate acestea, dacă nu există aderență, atunci o mașină cu tracțiune integrală nu va ajunge mult mai departe decât o mașină cu tracțiune integrală cu aceleași jante și anvelope. Iar la frânare, beneficiile tracțiunii integrale sunt practic inexistente.

Sfaturi pentru condusul pe timp de iarnă

Potrivit unui producător de anvelope, un automobil echipat cu anvelope de iarnă care frânează pe zăpadă poate opri de la 50 km/h în 35 de metri, ceea ce înseamnă opt metri sau aproximativ două lungimi de mașină mai puțin decât dacă ar fi echipat cu anvelope de vară.

Diferența este și mai pronunțată pe gheață. La o viteză redusă de 30 km/h, o mașină cu anvelope convenționale are nevoie de 11 metri în plus pentru a se opri, ceea ce reprezintă lungimea unui autobuz cu două etaje.

Dacă locuiți mai la nord, unde temperaturile sunt în mod regulat de un singur număr de cifre, sau dacă știți că veți conduce mulți kilometri în timpul iernii, atunci merită să luați în considerare un set de anvelope de iarnă. Totuși, acestea nu sunt ieftine. În orice caz, este mult mai puțin decât în cazul unui autovehicul cu tracțiune integrală, dar este totuși o cheltuială destul de mare. De asemenea, trebuie să vă gândiți dacă merită să plătiți pentru un set de roți pe care să le montați.

Acest lucru ar putea fi costisitor, dar, dacă schimbați în mod regulat, s-ar putea să fie mai ieftin să luați un set de jante de oțel mai ieftine pentru a le monta decât să mergeți la instalatorul local de anvelope de fiecare dată când doriți să le schimbați. Nu are rost să încercați să le montați singuri, deoarece aveți nevoie de utilaje specializate pentru a monta și echilibra anvelopele pe roți.

În ciuda tuturor acestor obstacole, vă recomandăm cu tărie să investiți într-un set de anvelope de iarnă, dacă vă permiteți, deoarece acestea fac ca șofatul pe vreme rece să fie considerabil mai sigur.

Dacă ați cumpărat un set de anvelope de iarnă, atunci cea mai simplă măsură de acțiune este să înlocuiți anvelopele convenționale pe roțile mașinii dumneavoastră. Cel mai bine este să faceți acest lucru la un service de anvelope, pentru ca acesta să poată monta și echilibra corect cauciucul. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă că în primăvară vă veți întoarce la service-ul de anvelope pentru a monta din nou anvelopele convenționale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img