vineri, 29 martie, 2024

Ce trebuie sa manance o gravida

Distribuie:

Publicat:

Gravida are nevoie de un aport caloric suplimentar, si anume aproximativ 2.500-3.000 de calorii pe zi. În general, alimentatia nu trebuie sa difere de cea din afara sarcinii, mai ales în ce priveste raportul dintre proteine (1,5 g pe kg corp pe zi), glucide (în jur de 400 g pe zi), lipide provenite în special din uleiuri vegetale neprelucrate termic, minerale si vitamine. În timpul sarcinii se va constata un apetit alimentar ridicat, care va duce la un aport crescut, sintezele proteice intense din aceasta perioada solicitand un supliment de proteine, acid folic (constituent al acizilor nucleici ce transmit informatia genetica, deficitul acestuia putand duce la anomalii genetice si congenitale), vitamine si fier. Acest supliment este realizat în primul rand prin consumul de carne, oua si produse lactate. Nu trebuie sa lipseasca sub nici o forma fructele si legumele proaspete, care vor asigura necesarul de vitamine dar si glucide, evitandu-se dulciurile concentrate.

Starea de graviditate este o stare potential diabetogena, diabetul gestational aparand frecvent la femeile cu predispozitie familiala, mai ales atunci cand se înregistreaza un exces ponderal pe sarcina, cu o crestere în greutate mai mare de 14-15 Kg. La aceste cazuri este necesara o supraveghere atenta a valorilor glicemiei plasmatice si un test la glucoza orala pentru diagnosticul precoce al diabetului gestational. În primul trimestru, multe gravide pot prezenta ca semne de sarcina modificari de gust, miros, salivatie în exces, greturi si chiar varsaturi. Acest lucru va afecta aportul de calorii, minerale (calciu, fier, magneziu, etc) si vitamine, ducand la scadere în greutate si dezechilibre metabolice de gravitate variabila, în unele cazuri severe, fiind necesara internarea si administrarea parenterala (intravenoasa) de solutii continand electroliti si chiar substituenti plasmatici pentru refacerea echilibrului electrolitic si coloid-osmotic al sangelui matern. Util, în cazul acesta, este si metoclopramidul administrat intravenos sau oral, pentru prevenirea varsaturilor. Varsaturile aparute, însa, dupa 12 saptamani de gestatie, trebuie investigate cu atentie, deoarece pot fi semnul unei patologii asociate sarcinii (ex. colecistita litiazica sau nelitiazica, apendicita acuta, hepatita acuta), ce necesita tratament neîntarziat.

Evitati mezelurile si sarea în exces. Trebuie evitate în cursul sarcinii, pe cat posibil, alimentele ce contin coloranti si conservanti ( mezeluri, conserve, afumaturi), cele condimentate, excesiv de sarate, de asemenea sucurile acidulate, dulciurile concentrate, alcoolul. De asemenea, acordati foarte mare atentie modului de preparare a alimentelor: carnea trebuie sa fie bine tratata termic, fructele, legumele trebuie sa fie bine spalate, sub jet de apa, pentru îndepartarea eventualelor larve de paraziti. Carnea trebuie sa aiba aviz sanitar-veterinar, preparatele cumparate din comert trebuie sa fie în termen de garantie. Pestele, aliment foarte apreciat ca valoare nutritiva, dar si pentru continutul de fosfor, este extrem de perisabil, de aceea necesita atentie sporita la procurare si preparare. Foarte importanta este si sursa de apa. Acolo unde nu exista retea de aductiune de la regia de apa-canal, trebuie supravegheat continutul apei din fantani, pentru evitarea intoxicatiei cu nitriti.

În general, fiecare gravida va constata ce tip de alimentatie tolereaza si-si va adapta regimul alimentar, astfel încat sa-si asigure aportul necesar de nutrienti esentiali într-un mod cat mai echilibrat. Pentru perioadele de iarna, cand lipsesc din alimentatie fructele si legumele proaspete, se vor administra suplimente alimentare sub forma de combinatii de minerale (fier, calciu, magneziu, zinc , seleniu) si vitamine (vitamina C, B1, B2, B6, B12, D), existand în farmacii numeroase preparate de acest tip, ce se pot prescrie gratuit la gravide.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img