miercuri, 24 aprilie, 2024

Ce trebuie sa mananci zilnic ca sa ai o sanatate de fier

Distribuie:

Publicat:

Orice masa sanatoasa trebuie sa fie construita in functie de nutrientii de care are nevoie corpul. Proteinele, carbohidratii buni, grasimile bune, fibrele si o hidratare optima sunt elementele cheie ale unui regim alimentar echilibrat si care pot sa te ajute sa slabesti sanatos.

De aceea este foarte important sa acorzi o atentie mai mare alimentelor pe care le alegi la fiecare masa. Pentru ca meniul sa fie unul echilibrat el trebuie sa contina:

Proteine bune

O alimentatie echilibrata cuprinde intre 40-75 de grame de proteine pe care trebuie sa le consumi zilnic. Pentru a asigura corpului proteinele de care are nevoie trebuie sa consumi la fiecare masa o sursa de proteine de inalta calitate, de preferat cele care au mai putine grasimi saturate si colesterol. Lactatele degresate, leguminoasele, pieptul de pui, pestele si tofu sunt alimentele care furnizeaza proteine de calitate si trebuie sa le incluzi in alimentatia ta. Acestea sunt mai sarace in grasimi saturate si nu sunt hipercalorice.

Carbohidrati buni

Pentru a avea energie este esential sa consumi carbohidrati, insa trebuie sa-i alegi pe cei buni, nicidecum pe cei rafinati. Carbohidratii complecsi confera satietate, deoarece necesita un timp mai lung pentru a fi digerati. Astfel ca alaturi de proteine de calitate adauga la mesele tale o portie mica de carbohidrati complecsi.

Poti sa alegi intre cerealele integrale (quinoa, orez integral, mei, hrisca, orz), cartofi dulci, legume, fructe, radacinoase si leguminoase.

Grasimi sanatoase

Grasimile nu sunt rele pentru organism si nici nu te impiedica sa slabesti, cu conditia sa optezi pentru cele nesaturate. Include la fiecare masa o sursa de grasimi bune care au acizi grasi omega-3 si omega-6, precum si o cantitate mare de antioxidanti. Cele mai bune alegeri sunt: nucile, semintele, uleiul de masline, somonul, sardinele si avocado.

Fibre

Este recomandat ca femeile sa consume in fiecare zi intre 25 si 30 de grame de fibre. Acestea trebuie sa existe la fiecare masa, deoarece regleaza tranzitul intestinal, scad colesterolul si mentin senzatia de satietate. Prin urmare, nu uita sa alegi la fiecare masa o sursa de fibre, cum ar fi fructele, legumele, nucile, cerealele integrale.

Bauturile care hidrateaza

Deoarece hidratarea corpului trebuie sa fie o prioritate pentru toata lumea, nu uita sa consumi pe parcursul zilei ceai verde neindulcit, ceaiuri din plante medicinale, supe, apa plata si sucuri presate la rece din fructe/legume/verdeturi.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img