joi, 25 aprilie, 2024

Ce trebuie sa stie toata lumea despre tiroida

Distribuie:

Publicat:

Hormonii tiroidieni sunt responsabili de buna functionare a metabolismului. Afectarea glandei tiroide produce dezechilibre la nivelul intregului organism.

Glanda tiroida se afla situata la baza gatului, anterior de cartilajele laringelui. Glanda tiroida este formata din 2 lobi uniti la nivelul unui istm. 

Hormonii secretati de glanda tiroida sunt:

T3-triiodotironina

T4-tetraiodotironina

Calcitonina

Hormonii T3 si T4 sunt sintetizati la nivelul glandei tiroide, pornind de la iod si un aminoacid tirozina, sub actiunea hormonului hipofizar TSH (hormonul stimulator tiroidian). Iodul provine din alimentatie, sau din depozitele de iod aflate in glanda tiroida, glandele salivare. O mare parte din iod provine din degradarea hormonilor tiroidieni si refolosirea iodului din structura lor. Tirozina provine din tiroglobulina, o molecula secretata tot de glanda tiroida.

Hormonii tiroidieni circula in sange legati de proteine si numai o mica parte din T3 si T4 circula liberi. T3 si T4 liberi denumiti FT3 si FT4 sunt cei care au activitate la nivelul organismului. FT3 are un efect de trei ori mai puternic decat FT4.

Hormonii tiroidieni au un rol esential pentru:

Cresterea si dezvoltarea copilului (absenta hormonilor tiroidieni in primii ani de viata produce cretinism cu retard mental sever si nanism/piticism)

Stimularea metabolismului proteic, lipidic, glucidic

Reglarea consumul de oxigen la nivelul tesuturilor si metabolismului bazal

Echilibrul calciului in organism (calcitonina este un hormon hipocalcemiant, care inhiba resorbtia calciului din oase)

Sucul-minune pentru sanatatea tiroidei

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul reprezinta activitatea excesiva a glandei tiroide, caracterizata printr-o secretie anormala (crescuta) de hormoni tiroidieni. O cauza frecventa a hipertiroidismului este Boala Graves-Basedow. Boala Graves Basedow este o boala autoimuna cronica in care se formeaza anticorpi impotriva receptorului pentru TSH din glanda tiroida (TRAb). Acesti anticorpi (TRAb) pot fie sa stimuleze, fie sa inhibe R-TSH. Prin stimularea receptorului pentru TSH se produce cresterea (anormala) a sintezei si secretiei de hormoni tiroidieni precum si hipertrofia glandei tiroide (gusa difuza). Deasemenea exista autoanticorpi impotriva TGO (tireoglobulina).

Semne ale tireotoxicozei (exces de hormoni tiroidieni la nivelul tesuturilor) sunt:

Tahicardie (accelerarea batailor cardiace)

Palpitatii

Tremor

Gusa difuza

Scadere in greutate

Apetit crescut

Transpiratii

Nervozitate

Insomnii

Intoleranta la caldura

Agravarea insuficientei cardiace

Fibrilatie atriala

Disfunctii menstruale

In boala Graves Basedow se intalnesc (toate) aceste semne, alaturi de oftalmopatie (aspectul ochilor iesiti din orbite).

Hipotiroidism

Cauze frecvente de hipotiroidism sunt:

Gusa endemica (deficienta de iod)

Tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto)

Tratamentul cu amiodarona (pentru aritmii cardiace)

Semne si simptome de hipotiroidism:

Oboseala

Intoleranta la frig

Constipatie

Caderea parului

Piele uscata

Scaderea poftei de mancare

Bradicardie (scaderea frecventei batailor cordului)

Cresterea colesterolului

Anemie

Tulburari menstruale (chiar amenoree)

Tiroidita postpartum

hipotiroidism

La femeia de varsta fertila, dupa nastere, poate sa apara o forma de tiroidita autoimuna cu un titru crescut de anticorpi antitiroidieni (ATPO). La aceste persoane boala se poate manifesta initial cu episoade de hipertiroidism, apoi urmeaza o faza de hipotiroidism, cu sanse de a reveni la o functie tiroidiana normala in decurs de un an. Faza de hipotiroidism poate predomina si se poate prelungi nedeterminat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img