vineri, 29 martie, 2024

Ce trebuie sa stim despre implantul dentar

Distribuie:

Publicat:

Implantul dentar este in prezent una dintre cele mai sigure metode de inlocuire a unui dinte lipsa sau a unui dinte care nu mai poate fi recuperat si urmeaza sa fie extras. Implantul dentar este in prezent una dintre cele mai sigure metode de inlocuire a unui dinte lipsa sau a unui dinte care nu mai poate fi recuperat si urmeaza sa fie extras. Astfel, persoanele a caror dantura si-a pierdut din functionalitate sau care au probleme de ordin estetic, apeleaza la medicul stomatolog pentru refacerea structurii si redarea zambetului de altadata. Prejudecata conform careia persoanele de varsta a treia nu mai pot beneficia de un implant dentar este falsa. Varsta nu este un impediment in realizarea procedurii. In decizia implantarii dentare, medicul stomatolog tine cont de sanatatea osului, precum si de starea generala de sanatate a persoanei care solicta o astfel de interventie.

Cum decurge o implantare dentara?

In urma unei consultatii la medicul specialist se stabileste daca pacientul este apt pentru a fi supus unei interventii chirurgicale de implantare dentara. Examenul medical este intotdeauna solicitat pentru a depista eventualele situatii in care aceasta procedura este contraindicata, cum ar fi: starea de graviditate, boli cardiace, diabet, alergii la materialele din care este realizat implantul, nevralgii, bruxism. In cazul celei din urma, este contraindicata folosirea ceramicii in lucrarile protetice. Procedura in sine consta in intoducerea implantului dentar in tesutul osos, sub anestezie locala. Dupa o perioada de 3 luni, necesara integrarii implantului in os, se ataseaza o noua piesa metalica, denumita bont protetic, care va sustine ulterior coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa.
Perioada de recuperare difera de la caz la caz, in functie de complexitatea lucrarii si de respectarea indicatiilor postoperatorii.

 

"Recuperarea dupa un implant dentar este, in cele mai multe cazuri, mult mai rapida decat in cazul unei extractii dentare. Dupa perioada de acomodare, dintii sustinuti de implanturi vor arata si vor functiona ca dintii naturali. Regulile de igiena orala trebuie respectate cu strictete pentru a asigura o durata cat mai lunga a lucrarii. Este recomandat sa se realizeze un periaj profesional si un detartraj o data la sase luni", a declarat dr. Simona Humeniuc, medic specialist chirurgie dento-alveolara si implantologie. Avantajele unei astfel de interventii actioneaza la nivel estetic, oferind un aspect fizionomic placut. De asemenea, folosirea unui implant dentar fata de alte metode de protezare, asigura o masticatie comparabila cu cea a dintilor naturali, este usor de purtat si de igienizat si nu afecteaza dintii vecini.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img