joi, 25 aprilie, 2024

Cea mai importanta manifestare religioasa a anului, ignorata complet de presa centrala: “Nu au suflat o vorba despre evenimentul de la Iasi”

Distribuie:

Publicat:

N-am crezut pana in ultima clipa ca Hotnews, cel mai important site de stiri romanesc, nu va da macar o stire despre intalnirea internationala a tinerilor ortodocsi care a avut loc la Iasi.

La urma urmei, oricat de antipatica le-ar fi BOR, ceea ce s-a intamplat la Iasi, la sfarsitul saptamanii trecute, nu mai are legatura nici cu catedrala, nici cu patriarhul Daniel, nici cu moastele sfintei Paraschiva, ci cu peste 5000 de tineri din toata lumea care s-au intalnit sa se cunoasca si sa se bucure impreuna intr-un oras romanesc. Am vazut pe internet scene memorabile. Delegatia Africii, cantand „Jamba Bwana” in biroul unui episcop, care batea din palme ca un copil. Steaguri din toata Europa fluturand pe strazile Iasului. Studenti de la universitatile din Occident, care se straduiau sa rupa in limba noastra cateva cuvinte abia invatate. Unii dintre ei nici nu stiau mai inainte unde este Romania pe harta. Se vor intoarce acasa, ducand cu ei una dintre putinele amintiri frumoase pe care Romania le mai lasa astazi in lume.

De altfel, din ce-am putut sa vad pe internet, niciun ziar central nu a suflat o vorba despre evenimentul de la Iasi, cu exceptia ziarului Adevarul, care l-a numit, in stilul sau veninos cand e vorba de Biserica, „o chermeza pe bani publici”. Chiar asa sa fi fost, baieti, dar ganditi-va doar ca toate agentiile de turism din tara nu mai aduc atatia straini in Romania intr-o singura zi, cat a adus intalnirea de la Iasi. Asadar, a se scuti, va rog. Nu stiu daca 5000 de tineri vor mai citi la anul Adevarul, dar stiu sigur ca vor veni, daca nu si mai multi, la viitoarea intalnire a tinerilor ortodocsi.

Dar de la Hotnews aveam cele mai mari asteptari, pentru ca, fiind si eu ziarist de cateva ori in viata mea si stiind, deci, cu ce se mananca aceasta paine, m-am simtit apropiat de entuziasmul lor si de crezul pe care-l profesau inca din vremea cand se luptau pe piata cu mercenarii din presa imbatraniti in rele si in minciuni. In ultimul timp m-am simtit neconditionat de partea lor, mai ales in campaniile pe care le-au dus impotriva coruptiei politice de la noi, abuzurilor, hotiilor, fanatismului religios, imposturii din mediul academic si de orice fel. Chiar si cand au criticat Biserica, de atatea ori, am fost de partea lor (si m-am bucurat cand mi-au preluat articolele de pe blog), nu doar pentru ca m-am regasit in nemultumirile formulate de ei, dar mai ales pentru ca, indiscutabil si eretic, cred mai mult in beneficiile criticii decat in tacerea obedientei.

De data asta m-am simtit inselat, desi unii vor spune ca e un fapt minor, o simpla stire trecuta cu vederea. V-am spus, am fost ziarist, stiu foarte bine ce spun stirile „trecute cu vederea”. Pe de o parte, Biserica trece printr-un moment prost, si asta nu doar din cauza scandalurilor din ultima vreme. Asta vede toata lumea, mai ales presa. Pe de alta parte, se fac niste eforturi uriase de adaptare a unei institutii istorice (cu toate mostenirile ei bune si rele, dar si cu ritmul ei specific de schimbare) la niste asteptari publice, altfel legitime. Si aceste eforturi se vad, de la preocuparile tot mai intense ale Bisericii pentru activitatea ei social-filantropica si pentru o schimbare mai profunda, din interior, nu doar de imagine (rasfoiti, daca nu ma credeti, stirile de pe siteul Basilica), pana la prestatiile impecabile ale purtatorului de cuvant al Patriarhiei. Insa pentru aceste eforturi si rezultatele lor, cum a fost si intalnirea internationala a tinerilor de la Iasi, Hotnews nu mai are ochiul de ziarist, ci comportamentul activistului de profesie, care are de slujit cu orice pret dogmele organizatiei sale. Vrem schimbare in Biserica, dar cand aceste schimbari se produc, nu mai avem ochi pentru ele, deoarece ura e prea orbitoare. Clopotele patriarhului sunt o stire de prima pagina, dar parintele Damaschin de la Iasi, care a dus anul acesta 200 de copii necajiti la mare, si atatia alti preoti care ar putea fi un model nu doar in Biserica nu prind nici macar rubrica de fapt divers. Ca in scoala veche de partid, activistul condamna la oprobriu clasa in intregime, pentru ca vrea demolarea ei. Aceeasi orbire, imi pare rau sa o spun (dar poate va da de gandit fostilor mei colegi), o mai vad doar pe siteurile fanaticilor ortodocsi, care demonizeaza tot ce se intampla astazi in Biserica Ortodoxa, chiar daca din alte motive.

Cand altii din Biserica mi-au atras atentia asupra acestor lucruri, m-am despartit de ei. Nici acum nu cred ca aveau dreptate, decat daca au fost profeti. Sau mult mai versati decat mine in metamorfozele caracterului uman.

Intr-un interviu dat revistei Formula As cu ani in urma, Dan Tapalaga, editorul coordonator al Hotnews, spunea aceste cuvinte, cu greutatea unui crez profesional: „Nu sunt un jurnalist apocaliptic… Cred ca un ziarist cu constiinta trebuie sa stie in egala masura sa puna in lumina lucrurile bune. Nu foloseste nimanui sa demolezi totul si sa nu construiesti nimic.” Un ziarist cu constiinta! Sunt aproape de aceeasi varsta cu el si apartinem unei generatii de presa care, cel putin in tineretea ei, a avut un crez asemanator, de aceea imi permit sa-i reamintesc aici ca numai acest crez a facut diferenta dintre el si batranii mercenari. Nu astept acum amabilitati pentru Biserica, dar nici editoriale care sa-i traseze agenda. Vreau sa critice in continuare ceea ce este de criticat, pentru ca numai asa vom lua seama la noi si la ceea ce avem de facut in Biserica. Dar il rog, ca un naiv incorigibil ce sunt, sa nu-mi ia luxul de a crede mai departe in ziaristi cu constiinta.

sursa: Ioan Florin

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img