joi, 28 martie, 2024

Cea mai mare companie din lume, dupa Apple, are o pierdere de peste 73% din cauza pandemiei

Distribuie:

Publicat:

Compania petrolieră de stat, Saudi Aramco, a raportat duminică un declin de 73,4% al profitului net trimestrial, mai accentuat decât previzionau analiştii, şi a anunţat că se aşteaptă ca în acest an cheltuielile de capital să fie la nivelul inferior al intervalului de 25 – 30 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Cel mai mare exportator de ţiţei a precizat că rezultatele financiare au fost afectate de scăderea preţului ţiţeiului, din cauza reducerii cererii pe plan global, în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19). "Vedem o redresare parţială a pieţei energiei deoarece pe plan global ţările iau măsuri de atenuare a restricţiilor şi de sprijinire a economiilor lor", a afirmat directorul general Amin Nasser, scrie agerpres.ro.

În trimestrul doi din 2020, profitul net a scăzut la 24,6 miliarde de riali (6,57 miliarde de dolari), de la 92,6 miliarde de riali în perioada similară din 2019, în timp ce analiştii se aşteptau la 31,1 miliarde de riali.

Măsurile de izolare introduse pentru a ţine sub control răspândirea virusului au afectat în mod deosebit piaţa petrolieră, unde la finalul trimestrul doi din 2020 preţurile înregistrau un declin de 38% faţă de perioada similară din 2019. Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, au decis din mai reducerea record a producţiei, cu 9,7 milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini preţul ţiţeiului.

Aramco a anunţat că va distribui dividende de 18,75 miliarde de dolari pentru trimestrul doi din 2020, în linie cu planul său de a plăti dividende de 75 miliarde de dolari pentru 2020.

În 31 iulie, gigantul american Apple a reuşit să depăşească Saudi Aramco în timpul şedinţei de tranzacţionare de la Bursa din New York, devenind cea mai valoroasă companie listată din lume.

În decembrie, Aramco devenise cea mai valoroasă companie listată din lume, în urma lansării ofertei sale publice iniţiale (IPO). În prezent, capitalizarea sa de piaţă se situează la aproximativ 1.760 miliarde de dolari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img