vineri, 26 aprilie, 2024

Cea mai modernă Unitate de Primiri Urgenţe din România a primit astăzi, la ora 08.01, primul pacient

Distribuie:

Publicat:

Cea mai modernă Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) din România, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdsar Arseni a fost dată în folosinţă vineri dimineaţă. La ora 08.01, primul pacient a fost preluat de medici, iar până la ora 09.00, alţi 10 pacienţi care se aflau în vechea secţie de UPU au fost transferaţi de asemenea în noua unitate. Construcţia unităţii medicale a costat 3, 5 milioane de euro, suma provenind de la bugetul local al Sectorului 4.

Amenajată pe o suprafaţă de 1.236 mp, Unitatea de Primiri Urgenţe de la Bagdasar-Arseni are un regim de înălţime S+P+2E şi este conectată, printr-o pasarelă suspendată, de corpul C al spitalului, la nivelul etajului 2. Special configurată pentru asigurarea tuturor funcţiunilor medicale, în condiţii de maximă siguranţă, unitatea cuprinde o nouă sală de aşteptare, un spaţiu dedicat pentru registratură şi triaj, dincolo de care accesul va fi permis doar personalului medical şi pacienţilor internaţi însoţiţi. Totodată, secţia urgenţelor majore a fost extinsă, cea a urgenţelor minore a fost precis delimitată, iar în imediata vecinătate a triajului există o zonă de decontaminare.

Pereţii au fost realizaţi din materiale tratate antiseptic, cu finisaje rezistente la dezinfectaţi, fără asperităţi care să reţină praful, negeneratoare de particule care pot rămâne suspendate în aer, peste care se vor aplica vopsele lavabile antibacteriene. Imobilul este prevăzut cu ascensor de capacitate extinsă, capabil să transporte pacienţi pe targă/scaun cu rotile, asigurând eficient legătura cu restul spitalului, în completarea pasarelei de legătură, precum şi cu generator pentru asigurarea permanenţei furnizării energiei electrice către consumatorii vitali.

La proiectarea sistemului de control acces, o importanţă deosebită a fost acordată măsurilor de separare a fluxurilor de pacienţi, aparţinători şi personalul medical.

Noua structură permite desfăşurarea activităţii în cele mai bune condiţii a unei echipe medicale de peste 170 de cadre medicale, care până acum au profesat în condiţii dificile. Asta întrucât, fosta clădire a Unităţii de Primiri Urgenţe a spitalului, aflată la parterul imobilului, funcţionează impropriu, din cauza numeroaselor căi de acces spre interiorul spitalului, folosite inclusiv de către persoane neinternate şi care transformau acest spaţiu într-o zonă mixtă de aşteptare şi de urgenţă, fapt ce ducea la numeroase probleme de igienă şi chiar la situaţii conflictuale cu cadrele medicale, având repercursiuni asupra calităţii actului medical.

Valoarea investiţiei este de 3, 5 milioane de euro, suma provenind de la bugetul local.

Construcţia Unităţii de Primiri Urgenţe nu este singura investiţie derulată de Primăria Sectorului 4 în parteneriat cu Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni.

În paralel, aici a fost amenajată şi este deja dată în folosinţă singura secţie de tratare a marilor arşi construită în România în ultimii 20 de ani.

Special reconfigurată pentru asigurarea tuturor funcţiunilor medicale, în condiţii de maximă siguranţă, noua unitate pentru marii arşi cuprinde două săli de operaţie, politraumă şi chirurgie estetică, o sală de pansamente, una pentru tratamentul arsurilor, spaţii de sterilizare precum şi trei rezerve cu câte un pat, dotate cu aparatură de ultimă generaţie şi în care pacienţii cu arsuri grave vor putea fi trataţi la cele mai înalte standarde.

Totodată, sala de operaţii pentru urgenţe va putea fi utilizată şi de alte specialităţi, în funcţie de necesitate.

În plus, sălile au pereţi şi tavane din inox, iar toate suprafeţele sunt realizate din panouri tratate antiseptic pe bază de compuşi din ioni de argint, eficienţi împotriva celor mai periculoase şi răspândite tipuri de bacterii.

Mai mult, rezervele au pereţi vitraţi, care să permită controlul vizual al pacienţilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img