joi, 25 aprilie, 2024

Cea mai moderna operatie pentru slabit

Distribuie:

Publicat:

Obezitatea a devenit, si in Romania, o problema de sanatate publica. Procentul persoanelor diagnosticate astfel este in crestere. In multe cazuri, singura si ultima solutie este operatia. Plicatura gastrica laparoscopica este cel mai modern tip de interventie chirurgicala bariatrica. Dr. Bogdan Martian, medic primar chirurgie generala, a explicat pentru Digi24 in ce consta aceasta interventie si cui ii este recomandata.

Plicatura gastrica este cel mai modern tip de interventie chirurgicala bariatrica sau metabolica. Aceasta reprezinta un procedeu restrictiv, prin care se micsoreaza stomacul chirurgical, prin efectuarea unor pliuri in peretele gastric, urmate de sutura pliurilor, cu fire chirurgicale neresorbabile. Nu se folosesc implanturi sau agrafe metalice, iar pentru ca procedura nu presupune rezectii gastrice, riscul complicatiilor este aproape inexistent. Aceasta procedura este reversibila, spre deosebire de sectiunea stomacului.

„Efectul este acelasi ca in cazul interventiei de micsorare a stomacului, diferenta fiind ca in acest caz nu se sectioneaza stomacul si astfel nu exista o plaga, doar se cos peretii. Efectul este de reducere a volumului stomacului,” explica dr. Bogdan Martian. Gastroplicatura se adreseaza pacientilor care sufera de obezitate de la gradul II in sus, dar si celor cu grad I, cu indice de masa corporala peste 30, dar cu boli asociate.

„Pacientul ideal este considerat adolescentul cu obezitate severa fara capacitatea, mai ales psihica, de a recurge la un mod de viata adecvat si care sa impiedice obezitatea. Toate procedurile restrictive se adreseaza mai ales celor care sunt capabili sa mentina postoperator o dieta si la un regim de viata cu exercitiu fizic,” adauga medicul. Cu ajutorul procedurii de plicatura gastrica poti pierde intre 40%-70% din excesul ponderal. Plicatura gastrica este mai putin invaziva decat celelalte tipuri de interventii metabolice. Recuperarea este rapida, fara cicatrici si cu dureri postoperatorii limitate, spitalizarea durand 48 ore.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img