vineri, 29 martie, 2024

Cea mai simpla reteta de suc de rosii pentru iarna. Fara conservanti, fara zahar!

Distribuie:

Publicat:

Sucul de roşii e mană cerească la casa omului pe timp de iarnă. Folosit în ciorbe, tocăniţe şi fel de fel de preparate, sucul de roşii bine pârguite, fiert atât cât trebuie, nici prea mult, nici prea puţin, trebuie să se regăsească în orice gospodărie, la loc de cinste pe rafturile cu murături, conserve şi alte bunătăţi pregătite pentru iarna grea. Există mai multe variante de preparare a sucului de roşii, în funcţie de zona geografică şi preferinţele fiecăruia.

Cert este că ingredientul de bază, roşiile, trebuie să fie cât mai bine coapte şi zemoase, ca să iasă un suc delicios. Fireşte, îl puteţi îmbunătăţi cu tot felul de verdeţuri sau mirodenii, cum ar fi dafinul, mărarul, aşa cum vă place. De preferat ar fi să evitaţi sucul de roşii din comerţ, care pare mai degrabă un suc de roşii îndoit cu multă apă şi cine ştie cât zahăr sau alt conservant mai mult sau mai puţin dubios. Dacă folosiţi roşii foarte coapte, nici nu este nevoie să adăugaţi zahăr în compoziţia sucului de roşii.

Cel mai bine faceţi acasă o oală mare cu suc de roşii, unde puteţi controla cantităţile şi ingredientele după bunul plac. Nici măcar nu vă trebuie cine ştie ce experienţă. Sucul de roşii se prepară extrem de uşor. Iată o variantă!

Reţetă simplă de suc de roşii pentru iarnă

Aveţi nevoie de următoarele ingrediente (pentru 10 litri de suc de roşii):

10 kg de roşii

Sare (nu este necesară o cantitate mare, doar cât să dea un pic de gust sucului)

Două pahare cu apă

Frunze de dafin, de ţelină, busuioc, pătrunjel, mărar (opţional)

Mod de preparare suc de roşii pentru iarnă

Dintr-un kilogram de roşii se obţine, în mod normal, cam 1 litru de suc de roşii.

Mai întâi de toate, spălaţi bine roşiile, îndepărtaţi partea verde/albă şi tăiaţi în sferturi sau bucăţi mai mici.

Puneţi două pahare cu apă într-o oală mare, adăugaţi roşiile tăiate şi porniţi focul.

Aduceţi la fierbere şi luaţi spuma care se formează la suprafaţă. Lăsaţi pe foc cam 10-15 minute.

Luaţi oala de pe foc şi lăsaţi să se răcească sucul la temperatura camerei, timp de câteva minute.

Treceţi bucăţile de roşii fierte prin maşina de tocat carne cu accesoriu pentru suc de roşii, prin storcătorul manual de roşii sau prin blender. Atenţie la degete!

Pasta obţinută se toarnă într-o oală şi se pune pe foc. Se lasă pe foc timp de 15-20 de minute, timp în care se îndepărtează periodic spuma formată la suprafaţă.

La final se potriveşte de sare, după gust. Se adaugă, opţional, frunze de dafin sau alte mirodenii.

După expirarea timpului, se toarnă sucul de roşii în borcane sterilizate (de 400/800 de grame), se pun capacele şi se întorc borcanele cu fundul în sus.

Se lasă la răcit la temperatura camerei până a doua zi, apoi se depozitează borcanele în frigider sau într-o cămară răcoroasă, ferită de razele soarelui.

SURSA: csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img