marți, 19 martie, 2024

Ceasca de sanatate: Remedii excelente care ne ajuta sa combatem bolile si situatiile stresante

Distribuie:

Publicat:

Deseori trebuie sa facem fata unei perioade stresante: evenimentele neprevazute, schimbarile bruste de temperatura, eforturile fizice si intelectuale insotite de grijile financiare, problemele de familie sau la locul de munca si putine ore de odihna. Toate aceste situatii stresante ne tulbura echilibrul emotional , iar problemele de sanatate sunt la ordinea zilei.

In tara noastra exista numeroase plante medicinale si remedii  naturiste excelente, care ne ajuta sa depasim  situatiile stresante, starile de neliniste si sa tratam afectiunile cronice cu care ne confruntam si din cauza situatiilor stresante, sustine Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie in studiul ”Sanatate si vigoare”.

Infuzia de chimen este renumita in procesul de concentrare

Semintele de chimen sunt folosite in bucatarie ca si condiment, in industria bauturilor pentru aromele sale si in medicina naturista. Ceaiul de chimen este un remediu dovedit pentru colicile gastrice, pentru bronsite, dar si pentru stimularea  poftei de mancare la copiii mofturosi. Chimenul este „doctorul” care trateaza problemele abdominale, „pentru ca-i asigura linistea” spun specialistii europeni. In mod surprinzator, infuzia preparata din chimen a dovedit o eficienta formidabila in procesul de concentrare! In aceasta privinta, specialistii recomanda, ceaiul de chimen care nu are prea multi concurenti. Unii terapeuti spun ca, alaturi de dieta bazata pe nuci, ceaiul din seminte de chimen ne ajuta sa depasim momentele stresante, sa rezolvam prioritatile la timp si sa fim posesorii unei „memorii de elefant”.

Lamaia contribuie la revigorarea organismului si la asimilarea noilor cunostinte

Fiind  bogata in substante active, cum ar fi calciul si potasiul in special, lamaia este un leac extraordinar pentru numeroase afectiuni printre care: hipertensiunea arteriala, obezitatea, migrenele, scorbutul, nevralgiile si hemoragiile. Putine persoane stiu insa ca acest fruct este si un tonic care contribuie la revigorarea organismului si la improspatarea memoriei. Combinat cu miere, sucul de lamaie sporeste capacitatea de asimilare a noilor informatii. In acest caz, este foarte eficient un amestec de doua linguri cu suc de lamaie si o lingura de miere.

Sucul de mere, un tonic excelent pentru pastrarea memoriei 

Sucul de mere contine o cantitate importanta de quercitina, un antioxidant remarcabil in lupta impotriva bolii Alzheimer. Acest tonic trebuie sa fie inclus in dieta copiilor (pentru ca dezvolta capacitatile cognitive) si in hrana varstnicilor. De asemenea, mai ales in perioada examenelor, cura cu suc de mere este binevenita, deoarece studiile specialistilor precizeaza ca aceasta bautura este un tonic excelent, deoarece stimuleaza creierul sa produca o cantitate mare de acetilcolina, un neurotransmitator esential in procesul de imbunatatire si de pastrare a memoriei. 

Coada–calului este ”doctorul tineretii noastre”

Coada-calului (Equisetum arvense), una dintre  cele ”mai batrane” plante de pe pamant, este numita de cercetatorii si botanistii de renume din lume  ”doctorul tineretii noastre”. Planta se regaseste pe toata intinderea Europei si a Statelor Unite. Prin secolul al XI-lea, o terapeuta renumita a lumii crestine, Sfanta Hildegard, lauda eficienta plantei in tratamentul plagilor si ulceratiilor. In timp, fitoterapeutii europeni au descoperit alte efecte terapeutice ale plantei: aceasta are numeroase principii active, benefice in tratamentul hemoroizilor si afectiunilor uterine. De asemenea, coada calului  este apreciata pentru efectul diuretic, astringent, hemostatic, antimicrobian, antiinflamator expectorant, bronhodilatator, remineralizant si pentru ca reduce aciditatea gastrica. 

Planta este recomandata in tratamentul a cel putin 130 de afectiuni

Fitoterapeutii din mai multe tari apreciaza ca, datorita compozitiei sale chimice, planta poate fi indicata atat intern, cat si extern, in tratamentul a cel putin 130 de afectiuni. Printre substantele active importante, continute in compozitia sa, se numara acidul salicilic 5-7 %, vitaminele B1 si C, flavonoidele, bioxidul de siliciu, acizii (linoleic, oleic, stearic, malic, oxalic) si sarurile de potasiu. In cazul bolnavilor cu retentii urinare, se combina tinctura de Coada-calului, in proportii egale, cu alte doua tincturi: de Coada soricelului si  de brad. Din acest amestec se administreaza cate o lingurita de trei ori pe zi, in afectiunile cronice si de sase ori pe zi in fazele acute. Specialistii contemporani recomanda folosirea infuziei de coada-calului in tratarea afectiunilor renale, cardiace, hepatice, reumatice, dar si pentru eliminarea rapida a toxinelor din organism.

Coada-calului incetineste procesul de imbatranire

Fitoterapeutii europeni manifesta o mare incredere in siliciul continut de coada calului, pentru ca acest mineral intinereste si reda mobilitatea articulatiilor. Siliciul, ce se regaseste din belsug in compozitia plantei, este esential in stimularea colagenului, raspunzator de vigoarea tesuturilor musculare si de mobilitatea articulatiilor. Maceratul obtinut din coada-calului ajuta deoarece siliciul, supranumit de cercetatori “paznicul tineretii”, sa fie asimilat cu usurinta de organism si astfel sa fie eficient  in tratamentul oricaror afectiuni, sustin specialistii.

Tratamentul cu iarba mare este recomandat in afectiuni inflamatorii

Infuziile si decoctul preparate din frunzele plantei sunt indicate in tratamentul diferitelor afectiuni inflamatorii, deoarece in compozitia lor se regasesc vitamina C, un principiu amar si saruri minerale. La ajutorul acestui remediu stramosesc pot apela cu incredere bolnavii cu afectiuni inflamatorii de plamani, de stomac si de cancer. Specialistii din numeroase tari din Europa Centrala si de Sud, chiar si din America, au studiat Iarba mare in centre moderne de cercetare si au descoperit ca planta are multe alte beneficii descoperite  in urma acestor investigatii. De aceea, planta a fost numita Iarba Miraculoasa. Dintre specialisti, primul care i-a descoperit calitatile terapeutice extraordinare ale plantei a fost chiar medicul Hipocrate care a trait 104 ani (460-377 i.e.n.)

Radacinile plantei sunt bogate in substante active

Iarba-mare creste mai ales in zonele de deal si de munte si poate fi recunoscuta cu usurinta datorita frumoaselor flori galbene. Radacinile plantei sunt bogate in numeroase substante active. In compozitia radacinilor sale, se remarca inulina, un compus polizaharidic, asemenea zaharului. Cu toate acestea, specialistii au constatat ca ceaiul preparat din radacini de Iarba mare poate fi administrat fara grija, deoarece nu ridica nivelul glicemiei si combate colesterolul rau.

Ceaiul de chimen

Cum se prepara, cum se administreaza
Infuzia se prepara din doua lingurite de seminte pisate la o cana de apa clocotita. Dupa 15 minute de infuzare, ceaiul poate fi baut cu inghitituri mici. Zilnic se administreaza cate doua- trei cani de infuzie. Dupa o cura de 21 de zile, urmeaza o pauza de sapte zile, apoi, terapia se poate repeta

Preparate din Coada-Calului

Cum se prepara, cum se administreaza
Infuzia se prepara din 250 ml apa fiarta care se toarna peste  o lingurita de  coada-calului uscata. Planta se infuzeaza trei  minute, apoi se strecoara. Se consuma cate doua cani de infuzie pe zi.

Decoctul se prepara din doua lingurite de planta maruntita, care se fierb timp de 15 minute in 250 ml de apa, dupa care se strecoara. In convalescenta, dupa boli infectioase, cu tulburari de eliminare a apei, dar si in afectiuni renale sau vezicale (nisip sau pietre) se recomanda decoctul de Coada-calului in care se pun 10 picaturi de tinctura de urzica. Ceaiul se bea cu inghitituri mici, in fiecare seara.

Tinctura poate fi preparata in casa in felul urmator. In 100 ml alcool, se macereaza 20 g planta timp de 14 zile. Dupa acest interval, licoarea obtinuta se strecoara si se pastreaza in sticlute inchise la culoare.  Zilnic, se ingurgiteaza cate o lingurita, diluata in  ceaiul preferat, iar terapeutul este cel care precizeaza durata tratamentului.

Maceratul se prepara astfel: 200 g planta proaspata sau 250 g planta uscata, care se marunteste, se acopera cu 200 ml alcool alimentar sau de secara, de 60 de grade. Ingredientele se lasa la macerat timp de zece zile. Dupa aceea, leacul se strecoara si se depoziteaza in sticlute inchise ermetic si se pastreaza la intuneric. Un tratament cu acest remediu dureaza trei saptamani; zilnic se administreaza cate 50 ml de macerat diluat in 50 ml de apa plata sau apa de izvor. Studii recente experimentale demonstreaza ca oasele fracurate se sudeaza de doua ori mai repede, in cazul persoanelor care se confrunta cu astfel de accidente si care urmeaza o cura cu maceratul  din Coada-calului. Terapeutii din tara noastra considera ca perioada de  convalescenta a acestor persoane accidentate  se scurteaza datorita mineralelor prezente in compozitia plantei: siliciu, calciu si magneziu. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img