joi, 18 aprilie, 2024

Cehia si Ungaria vor sa ‘fure’ strategia Israelului in privinta Covid-19 – Vizita la nivel inalt

Distribuie:

Publicat:

 

Şefii guvernelor ceh şi ungar se vor deplasa în Israel săptămâna aceasta, pentru a se informa cu privire la know-how-ul local în ceea ce priveşte vaccinările împotriva COVID-19 şi producţia de vaccinuri, a anunţat marţi Praga, informează AFP.

 

Premierul ceh Andrej Babis şi omologul său ungar Viktor Orban urmează să aibă joi o întrevedere cu şeful guvernului israelian Benjamin Netanyahu.
"Israelul este un lider în domeniul tehnologiilor. Este partenerul nostru tradiţional. Cred că aceasta va fi o vizită foarte utilă", a declarat Babis într-un comunicat, adăugând că va vizita şi un mare centru de vaccinare din Ierusalim.

Circa 40% dintre cei nouă milioane de locuitori ai Israelului au fost imunizaţi cu vaccinul Pfizer/BioNTech, inclusiv cu rapel, în timp ce Republica Cehă şi Ungaria au în continuare probleme în a administra vaccinul populaţiei.

Citat de agenţia de presă ungară MTI, purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban, Bertalan Havasi, a declarat că speră să "stabilească o cooperare mai strânsă în lupta împotriva coronavirusului", în timpul reuniunii trilaterale.

Republica Cehă se află în fruntea statisticilor mondiale privind contaminările cu COVID-19 pe cap de locuitor în ultimele două săptămâni şi ocupă locul doi în ceea ce priveşte rata de mortalitate, potrivit unei numărători a AFP bazată pe date oficiale.

Ungaria se află pe locul opt şi respectiv patru în aceste clasamente.

Săptămâna trecută, Israelul, Austria şi Danemarca au decis să formeze o alianţă pentru dezvoltarea şi producţia de vaccinuri de nouă generaţie împotriva COVID-19.

Babis a declarat că intenţionează să discute despre posibila participare a ţării sale la fondul dedicat acestei iniţiative.

În eforturile sale în vederea accelerării vaccinărilor şi depăşirii blocajelor din livrările de vaccinuri în cadrul UE, Babis s-a deplasat recent în Ungaria şi în Serbia, care administrează vaccinurile rusesc Sputnik V şi chinezesc Sinopharm.

La rândul său, preşedintele ceh Milos Zeman le-a cerut autorităţilor ruse şi chineze livrarea celor două vaccinuri şi a anunţat că a obţinut un răspuns pozitiv.

Cu toate acestea, potrivit unui recent sondaj, cehii ezită să fie imunizaţi cu vaccinuri care nu au fost aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

De asemenea, în timpul vizitei sale în Israel, Babis va deschide o reprezentanţă diplomatică cehă la Ierusalim. Cu toate acestea, la fel ca majoritatea altor ţări, Republica Cehă îşi menţine ambasada la Tel Aviv, în aşteptarea unei soluţii la conflictul israeliano-palestinian.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img