vineri, 29 martie, 2024

Cei trei factori care decid evolutia unei boli

Distribuie:

Publicat:

Modul în care o boala evolueaza, felul în care se desfasoara, brusc sau lent, precum si prognosticul sau, respectiv sansele de vindecare sau, din contra, de anulare a vietii sunt chestiuni destul de dificil de apreciat, pentru care medicul are nevoie de maximum de discernamant. Fiecare persoana s-a obisnuit sa-si dea cu parerea în diverse domenii, în sport, în politica sau în agricultura, dar si în delicata problema a evolutiei si prognosticului unei boli, denuntand bolnavul, culpabilizand degeaba familia sau încercand sa strecoare neîncrederea în actul medical si în profesionalismul medicilor. Parametrii dinamicii unei boli depind, în principal, de trei factori: de boala, de bolnav si de interventia medicala. Toti acesti trei factori sunt foarte variabili si fiecare actioneaza în felul sau în favoarea însanatosirii omului bolnav sau a supravietuirii. Sa ne imaginam, de pilda, ca trei oameni au de ridicat o greutate dintr-o groapa. Ce sanse sunt de a scoate greutatea, daca unul/doi trage (trag), sau toti trei, si daca doi trag si unul se opune?

Primul factor important este boala, cu gravitatea, complexitatea, rapiditatea instalarii, tipul microbului incriminat. Spre exemplu, într-un anume fel evolueaza o raceala banala si în alt mod o tuberculoza sau un cancer. Al doilea factor tine de organismul bolnavului si de modul în care acesta se îngrijeste de sanatatea sa. Astfel, o raceala aparuta într-un organism rezistent este dusa „pe picioare“, iar într-un organism batran, sensibil, slab imunizat, în care exista si alte boli cronice, evolutia unei raceli este diferita, aparand diverse complicatii. De asemenea, daca omul îsi neglijeaza boala sau tratamentul recomandat de medic, evolutia afectiunii va fi una complet nefavorabila. Vindecarea depinde în întregime de bolnav, de vointa si de constiinciozitatea de care da dovada în administrarea tratamentului. De exemplu, tuberculoza pulmonara poate fi vindecata, cu conditia ca bolnavul sa-si faca în mod corect tratamentul, în sens contrar boala, evoluand spre moarte, numai si numai din aceasta cauza. Al treilea factor ce contribuie la prognosticul si evolutia unei boli este reprezentat de interventia medicala în complexitatea sa. Aceasta presupune în primul rand priceperea medicului care pune diagnosticul, a celui care acorda primul ajutor, a celui care transporta în siguranta bolnavul, a specialistului care face tratamentul medicamentos, chirurgical sau psihologic cel mai bun.

Dotarile medicale, esentiale pentru un prognostic bun. Un alt „stalp“ de rezistenta, într-o interventie medicala, este reprezentat de baza materiala aflata la dispozitia medicului, în vederea desfasurarii actului medical. De exemplul, este foarte usor de pus diagnosticul, în cazul pietrei la rinichi (printr-o simpla palpare cu mana sau cu ajutorul ecografului, se da primul ajutor cu o perfuzie calmanta sau cu un ceai de mac si coada soricelului), dar mult mai dificil în boli grave, cazuri în care medicul are nevoie de aparatura performanta în stabilirea diagnosticului. Ceea ce putem sublinia, în final, este faptul ca evolutia si prognosticul unei boli stau, la un moment dat, în mana fiecaruia dintre noi, depinzand de promptitudinea cu care o sesizam, de modul în care ne adresam pentru rezolvarea ei si de seriozitatea cu care urmam tratamentul prescris.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img