joi, 28 martie, 2024

Cel mai bun exercitiu anti-imbatranire, potrivit oamenilor de stiinta

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu a evidentiat faptul ca atunci cand vine vorba de efectele anti-imbatranire ale exercitiilor, cele mai bune rezultate le ofera activitatea cardio. Activitatea fizica de anduranta precum alergatul, inotul, mersul pe bicicleta si exercitiile de intensitate ridicata au incetinit aparitia semnelor de imbatranire la nivel celular.

Un grup de cercetatori germani a impartit in patru grupe 124 de adulti sanatosi, dar inactivi, cu varste intre 30 si 60 de ani. Unul dintre grupuri si-a continuat programul fara sport. Celelalte trei grupuri au realizat antrenamente de trei ori pe saptamana, a cate 45 de minute sedinta, timp de 26 de saptamani.

Grupul de anduranta a mers sau a alergat continuu in timpul antrenamentului. Grupul cu activitate alternanta a facut incalzire si patru runde de activitate fizica intensa alternate cu pauze. Al patrulea grup a ridicat greutati, la diferite aparate special concepute.

La finalul studiului, persoanele din grupurile de anduranta si de antrenament alternant au prezentat semne ca exercitiile lor au avut efecte anti-imbatranire, in timp ce grupul inactiv si cel care a ridicat greutati nu au avut astfel de semne. Efectele anti-imbatranire au fost masurate la nivel celular, prin examinarea celulelor albe din sange prelevate la inceperea studiului si la cateva zile de la ultimele exercitii din cadrul studiului, potrivit eva.ro, care citeaza instyle.com.

In celulele persoanelor care au alergat si al celor care au realizat exercitii alternante cercetatorii au observat doua modificari importante: telomerii, capetele cromozomilor – s-au alungit, iar telomeraza, enzima care mentine aceste capete, a crescut. "Aceste efecte sunt importante in procesul de imbatranire celulara, in capacitatea de regenerare si, prin urmare, in imbatranirea sanatoasa", spune autorul studiului, profesorul Ulrich Laufs de la Universitatea din Leipzig, Germania.

Telomerii se scurteaza in mod natural de-a lungul timpului, iar pe masura ce fac asta, celulele mor in loc sa se divida in continuare. Iar moartea celulelor are ca efect nu doar aparitia ridurilor sau a parului alb, dar si aparitia problemelor de sanatate asociate cu imbatranirea, precum afectiuni cardiace, declin cognitiv sau chiar moartea prematura.

Dar cum limiteaza exercitiile cardio scurtarea telomerilor? Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste exercitii au un efect asupra nivelului de oxid nitric din sange. Oxidul nitric stimuleaza circulatia sanguina si scade tensiunea arteriala si ar putea afecta schimbarile la nivel celular in cazul celor doua grupe care au facut exercitii intense.

Nu este primul studiu care a asociat lungimea telomerilor cu exercitiile fizice. O echipa de cercetatori de la Universitatea Brigham Young a descoperit ca adultii care alearga de cinci ori pe saptamana timp de 30-40 de minute fiecare sedinta aveau telomerii la fel de lungi precum persoane care erau cu pana la 9 ani mai tinere decat ei.

Dar oamenii de stiinta avertizeaza ca acest studiu nu indica faptul ca unele exercitii sunt mai bune decat altele pentru forma fizica. 
Acestia mai spun ca sunt necesare mai multe studii pentru a intelege mai bine legatura dintre lungimea telomerilor, activitatea telomerazei si prevenirea unor afectiuni. De asemenea, nu inseamna ca trebuie sa renunti la exercitiile de forta. "Datele noastre sustin recomandarile Societatii Europene de Cardiologie care arata ca exercitiile de forta ar trebuie sa completeze exercitiile de anduranta, nu sa le inlocuiasca", declara medicul Christian Werner, co-autor al studiului.

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img