joi, 28 martie, 2024

Cel mai folosit colorant alimentar are potential cancerigen

Distribuie:

Publicat:

Folosit pentru a da culoare unor alimente precum sosurile, berea, bauturile pe baza de cola, fructele uscate, otetul si inghetata, caramelul ar putea fi daunator sanatatii.

Avertizarea a fost lansata recent de Institutul Stiintific de Sanatate Publica (ISP) din Belgia, informeaza 7sur7.be.

Caramelul este adaugat pentru a da alimentelor nuanta chihlimbarului si gustul de zahar ars. Reteta de baza (E 150a) este frecvent modificata prin adaugare de amoniac (E150b), de sulfiti (E150c) sau de alte substante chimice combinate (E150d).

Caramelul, care este obtinut prin topirea zaharului in apa, poate genera, sub influenta caldurii, unele substante toxice. Printre acestea, se numara THI (substanta care impiedica functionarea corecta a reactiilor sistemului imunitar), 5-HMF (care prezinta un potential toxic crescut), 2-MEI si 4-MEI (agenti care pot fi cancerigeni pentru oameni).

Din punctul de vedere al legislatiei, Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara este prudenta “pentru ca nu dispune decat de putine date referitoare la nivelurile adevarate ale acestor substante nou formate in produsul alimentar final”.

ISP atrage atentia in ceea ce priveste expunerea copiilor la aceste substante. Institutul doreste constientizarea consumatorilor fata de obiceiurile alimentare, fiind indicat ca acestia sa tina seama de mentiunea “colorant caramel” de pe eticheta alimentelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img