Cine spune ca diabetul inseamna o viata de privatiuni? Putina organizare si poti petrece la fel de bine ca toti ceilalti. Ba chiar mai bine, caci nu vei suferi de mahmureala.
Indicele glicemic
IG se refera la viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar. Alimentele cu un IG mare conduc la cresteri bruste ale glicemiei. Zaharul din cele cu un IG mic este absorbit mai lent, permitand organismului sa-l proceseze, pe masura aportului de insulina. Acestea sunt alimentele indicate in diabetul zaharat.
Reguli alimentare
– Elimina grasimea vizibila: pielea de pe carnea de pui, grasimea carnii de porc.
– Nu praji! Alege gatitul in cuptor sau pe gratar.
– Evita preparatele din comert si incearca sa gatesti acasa.
– Evita carnatii, salamurile, pateul de ficat (in care nu stii ce este, dar sigur e grasime).
– Cele 5 mese pe zi sunt importante pentru tine: permit aportul treptat de glucide si procesarea lor ritmica.
– Evita alcoolul si cafeaua; inlocuieste-le cu ceai verde, un detoxifiant recunoscut.
– Redu sarea, iar cand e posibil elimin-o, pentru ca favorizeaza retentia de apa in organism.
– Hidrateaza-te ca sa compensezi apa pe care organismul tau o elimina excesiv.