joi, 28 martie, 2024

Cel mai simplu mod pentru o friptura frageda: Acesta face orice carne sa se topeasca in gura

Distribuie:

Publicat:

Avem pregatit pentru voi cele mai simple moduri pentru a face carnea frageda si usor de digerat! Fie ca este vorba despre o friptura suculenta, fie de un cotlet fraged care „cade de pe os”, fragezimea este adesea echivalata cu calitatea ei. O friptura care sa ti se topeasca in gura. Asta iti doresti de fiecare data cand prepari carne la tava, la tigaie sau pe gratar. Insa pentru asta trebuie sa tii cont de cateva trucuri, astfel incat sa obtii o carne frageda si zemoasa.

Carnea de vita: Indiferent cum prepari carnea de vita, pentru a iesi frageda trebuie sa adaugi putin otet, vin sau zeama de lamaie. Chiar daca o fierbi, este recomandat sa adaugi in apa o lingurita de otet pentru fiecare kilogram de carne. 
Carnea de pui: Pieptul de pui este o carne seaca, motiv pentru care multora nu le place. Insa il poti face sa fie fraged si suculent daca bati feliile de carne cu ciocanul de snitele, apoi le condimentezi si le ungi cu putin ulei de masline.
Carnea de porc: Fie ca vorbim despre ceafa, despre pulpa ori despre muschi, carnea de porc este buna atunci cand este frageda si suculenta. Pentru asta ai nevoie de o marinata pregatita asa: amesteca intr-un bol adanc o jumatate de litru de vin alb sec, 50 ml de ulei de masline, o ceapa rosie taiata rondele, trei catei de usturoi zdrobiti, un morcov si o telina mica date pe razatoare, boabe de piper, 4-5 cuisoare, doua frunze de dafin si o jumatate de lingurita de cimbru uscat. Toarna baitul peste feliile de carne, astfel incat acesta sa le acopere pentru a le putea patrunde bine, si lasa la frigider pana a doua zi.

Un alt mod de fragezire a carnii s-a descoperit a fi congelarea. Congelarea cauzeaza expandarea si craparea fibrelor musculare, rezultand in sporirea fragezimii carnii, potrivit unui studiu condus de Universitatea Kansas City. Astfel, autorul studiului, cercetatorul John Unruh, sustine ca secretul din spatele unei fripturi fragede este inghetarea prealabila a carnii si apoi dezghetarea acesteia, chiar inaintea prepararii acesteia. Potrivit specialistilor, inainte de a prepara friptura, pregatiti carnea. Nu puneti carnea din pachet direct in tigaie! In schimb, cel mai bine este sa asezati bucata de carne pe o farfurie si lasati-o acolo timp de 15 minute. Acest lucru va permite proteinei reci sa se obisnuiasca cu temperatura camerei, reducand riscul de a innegri friptura la exterior si de a o usca sau arde, inainte ca interiorul sa fie de asemenea preparat. Apoi uscati bucata de carne cu ajutorul unor prosoape de hartie.

Dupa ce carnea s-a fript, lasati-o sa se „odihneasca”: luati friptura de pe foc, asezati-o pe un tocator si asteptati 5 minute. Daca taiati friptura prea devreme, sucul acesteia se va revarsa in exterior, in farfurie, in loc sa va bucurati de intreaga saovoare. Ce puteti aduce in plus fata de cele de mai sus, pentru o friptura si mai frageda, este sa amestecati intr-un bol mic ulei de masline, sare de mare si rozmarin proaspat taiat marunt, dupa care intindeti amestecul pe tocator. Friptura va prelua aceste arome in timpul etapei de odihnire.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img