vineri, 19 aprilie, 2024

Cel putin dintr-un punct de vedere femeile imbatranesc inaintea barbatilor, arata un studiu amplu

Distribuie:

Publicat:

Sangele femeilor imbatraneste mai repede. Un studiu realizat recent a aratat, in premiera, ca vasele de sange ale femeilor – atat artele mari, cat si cele mici – imbatranesc mai repede decat cele ale barbatilor.

Conform unui raport publicat de jurnalul AMA Cardiology, acesta este motivul pentru care femeile sufera de mai multe feluri de boli cardiovasculare decat barbatii, arata Medical Xpress.

In cadrul studiului, au fost monitorizati timp de 43 de ani peste 30.000 de oameni, cu varste cuprinse intre 5 – 98 de ani.

Oamenii de stiinta au observat, intai de toate, ca femeile tind sa aiba probleme cu tensiunea – indicator al riscului cardiovascular – mult mai devreme decat barbatii.

In plus, s-a demonstrat ca o femeie cu o tensiune mare prezinta un risc cardiovascular mai pronuntat ca un barbat cu tensiune mare, de aceeasi varsta, chiar daca vorbim de doar 30 de ani, a explicat unul dintre autorii studiului, dr. Susan Cheng, de la Smidt Heart Institute. Tensiunea marita este si cea care duce la atac de cord, atac vascular cerebral si nu numai.

Sangele femeilor imbatraneste mai repede

Această abordare a permis cercetatorilor să identifice că evoluția funcției vasculare a femeilor este foarte diferită decât a bărbaților. De fapt, femeile au prezentat semne ale creșterii tensiunii arteriale mult mai devreme în viață decât bărbații.

„Datele noastre au arătat că ratele de accelerare a creșterii tensiunii arteriale au fost semnificativ mai mari la femei decât la bărbați, începând mai devreme în viață”, a declarat Erika J. Glazer, de la Barbra Streisand Heart Heart Center. „Acest lucru înseamnă că, dacă definim pragul de hipertensiune arterială exact în același mod, o femeie în vârstă de 30 de ani cu hipertensiune arterială are probabil un risc mai mare de boli cardiovasculare decât un bărbat cu hipertensiune arterială la aceeași vârstă”.

„Experții noștri din domeniul sănătății cardiace a femeilor au o istorie lungă în care pledează pentru includerea adecvată a femeilor în cercetare și necesitatea de a recunoaște și studia diferențele de sex în fiziologia și bolile cardiovasculare”, au spus cercetatorii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img