joi, 25 aprilie, 2024

Cel putin o data ti s-a intamplat si tie! Iata cum salvezi hainele arse cu fierul de calcat

Distribuie:

Publicat:

Fie ca ai uitat cateva minute fierul incins pe hainele preferate, fie ca ai selectat o temperatura prea mare pentru materialul respectiv, te-ai trezit cu o pata de arsura greu de reparat. Dar nu imposibil!

Cele mai multe haine arse cu fierul de calcat nu mai pot fi salvate, decat daca poti ascunde pata cu vreo brosa sau cu accesorii de pasmanterie. Dar, daca fusta, pantalonii sau tricoul arse cu fierul de calcat sunt din bumbac, in sau lana, exista cateva solutii. Doar daca arsura este una superficiala si nu a distrus materialul in profunzime. Iata ce trebuie sa faci.

Solutia pentru hainele albe

Daca ai ars cu fierul o haina din bumbac sau in alb, tamponeaza arsursa cu o bucata de tifon inmuiata in apa oxigenata. Apoi, foloseste alta bucata de tifon curata, inmuiata in solutie de amoniac, sa tamponezi pata. Nu lasa cele doua solutii sa se usuce. Dupa cateva minute, cat timp materialul este inca umed, clateste bine cu apa la temperatura camerei.

Repeta actiunea pana cand dispare orice urma de arsura. Metoda este eficienta si sigura si pentru materialele care contin fibre sintetice, dar nu poate fi folosita pentru hainele din lana sau din matase.

Cum salvezi hainele colorate arse cu fierul

Daca ai ars o haina colorata, amoniacul nu poate fi folosit. Pregateste, in schimb, putin otet alb diluat cu apa si inmoaie bine arsura, apoi inmoaie haina in solutie de apa cu inalbitor pe baza de oxigen activ care nu decoloreaza. La final, spala haina in mod obisnuit si pata va disparea.
Arsura pe hainele din lana

Daca ai ars cu fierul un pulover din lana sau din casmir, freaca usor pata cu o perie aspra de dinti, sa indepartezi firele carbonizate de la suprafata. Apoi foloseste un detergent lichid pentru rufe sa inmoi bine zona arsa si spala haina de mana.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img