joi, 28 martie, 2024

Cele 6 simptome mai putin cunoscute ce prezic aparitia unei afectiuni cardiace

Distribuie:

Publicat:

In regiunile occidentale, una din patru persoane moare din cauza unei boli cardiovasculare, iar majoritatea pacientilor iau in serios afectiunea abia dupa primul infarct. Desi nu este un organ aflat in exterior pe care putem sa il observam, afectiunile cardiace produc aparitia unor modificari ale aspectului exterior.

 

1. Incretiturile de la nivelul lobului urechii

 
Conform Science Alert, unul dintre semnele unei afectiunii cardiace este reprezentat de incretiturile diagonale de pe lobul urechii. Acestea sunt cunoscute si cu denumirea de semnul lui Frank, dupa ce medicul Sanders Frank a prezentat pentru prima oara semnul. Studiile au dovedit ca este o legatura intre liniile externe de pe lobul urechii si un risc crescut de dezvoltare a aterosclerozei, afectiune in care arterele se ingroasa din cauza depunerilor. 
 
Peste 40 de studii au demonstrat legatura dintre aceste trasaturi si un risc crescut al dezvoltarii aterosclerozei.  Pana in prezent nu a fost descoperita cauza ce duce la acest fenomen, insa unii specialistii sustin ca ar putea avea origini embrionale.Recent, a fost dovedit ca aceste linii sunt asociate si bolilor cardiovasculare. 
 

2. Punctele de grasime
 

Un alt indicator extern este reprezentat de punctele de grasime ce pot aparea pe coate, genunchi, pleoape sau fund. In sine, punctele nu sunt daunatoare, dar pot fi semnul unei afectiuni grave. Xantoamele, conform denumirii stiintifice, sunt des observate la persoanele cu boli genetice precum hipercolesterolemia. Persoanele cu aceasta afectiune au un nivel ridicat al colesterolului lipoproteic cu densitate redusa. Nivelul acestui tip de colesterol este atat de mare incat apar si la nivelul exterior al pielii. Din nefericire, aceste puncte de grasime se formeaza si in arterele ce duc catre inima. 
 

3. Unghiile incovoiate

 
Unghiile ce isi schimba forma, se ingroasa sau devin mai late pot reprezenta un simptom al unei afectiuni cardiace. In spatele acestei afectiune se afla lipsa sangelui oxigenat transmis catre maini, fapt ce provoaca o crestere accelerata a tesutului. 
 

4. Haloul din jurul irisului
 

Acumularile de grasime pot fi observate si in ochi atunci cand un cerc se formeaza in jurul irisului. Denumit ''arcus senilis'', acest halou apare din partea de jos a irisului in timp transformandu-se intr-un halou complet. Insa aparitia lui nu afecteaza vederea.  Aproximativ 45% dintre persoanele de peste 40 de ani dezvolta acest tip de acumulari de grasime, iar procentul creste la 70% in cazul persoanelor de peste 60 de ani. Aparitia haloului poate fi asociata riscului aparitiei afectiunilor coronare ale inimii. 
 

5. Pierderea dintilor
 

Starea sanatatii orale poate fi un alt indicator al problemelor sistemului cardiovascular. Gura este plina de bacterii atat bune, cat si rele. Atunci cand cele rele ajung in fluxul sanguin pot provoca inflamatii ale vaselor sanguine ce pot duce la probleme cardiovasculare. 
 

6. Buzele vinetii
 

Un alt indicator al problemelor cardiace este culoarea buzelor. In general, acestea au o culoare rosiatica, insa in cazul persoanelor cu probleme cardiace ele devin vinetii din cauza incapacitatii sistemului cardiovascular de a livra sange oxigenat catre tesut.  Desigur, acest lucru nu poate fi aplicat persoanelor ce se afla in zone cu temperaturi scazute sau la altitudini mari. 

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img