miercuri, 24 aprilie, 2024

Cele 8 vaccinuri obligatorii la inscrierea copiilor in invatamant. Ce se intampla daca parintii refuza imunizarea

Distribuie:

Publicat:

Opt vaccinuri vor fi obligatorii incepand cu anul viitor inainte de intrarea in colectivitate, iar in cazul in care schema de imunizare este inexistenta sau partiala, parintii trebuie sa prezinte calendarul de de recuperare.
Vaccinurile obligatorii sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B, iar consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat, exceptie facand situatiile in care parintii sau persoana responsabila refuza in scris vaccinarea copilului minor, scrie gandul.info
Prevederile sunt cuprinse in proiectul de lege al vaccinarii, pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii. Potrivit documentului, parintii pot refuza vaccinarea, dar au obligatia de a se prezenta, daca sunt convocati, in fata unor comisii judetene pentru consiliere. Acestea ii pot chema cel putin o data la trei luni pentru discutii pana la acceptarea planului de vaccinare.
In caz de refuz, pot fi amendati cu sume care pot ajunde la 10.000 de lei. Mai mult, daca in 18 luni de la inscrierea in comunitatea de invatamant nu s-a inceput schema de vaccinare obligatorie sau aceasta a fost intrerupta, comisia sesizeaza Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului cu privire la existenta unei suspiciuni de incalcare a drepturilor copilului de catre parinti sau reprezentanti legali ai copilului. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img