vineri, 29 martie, 2024

Cele mai eficiente 9 metode ca sa reduci riscul de cancer

Distribuie:

Publicat:

Alaturi de bolile de inima, cancerul este una dintre maladiile care provoaca cele mai multe decese in intreaga lume. Numeroase cercetari au scos in evidenta faptul ca o treime din cancere ar putea fi prevenite prin schimbarea stilului de viata si a alimentatiei. De asemenea, mortalitatea prin cancer poate fi redusa prin depistarea precoce a tumorilor si inceperea tratamentului de timpuriu, avertizeaza specialistii. Chiar daca unii factori de risc nu pot fi modificati, exista anumite schimbari pe care daca le faci se poate reduce riscul de cancer, scrie publicatia medicala webmd.com.

1. Incearca sa scapi de kilogramele in plus

Rata de obezitate este in crestere, iar kilogramele in plus sunt un pericol pentru sanatate si cresc riscul de a face cancer de esofag, pancreas, colon, rinichi si tiroida, avertizeaza specialistii. Prin urmare, controlul greutatii corporale trebuie sa fie o prioritate pentru oricine, deoarece o greutate normala reduce semnificativ riscul de cancer. 

2. Redu consumul de carne rosie

Numeroase studii au aratat ca un consum ridicat de carne rosie, mezeluri si afumaturi a fost asociat cu un risc ridicat de a face cancer la colon si stomac. Institutul American pentru Cercetarea Cancerului recomanda sa nu se depaseasca o cantitate de 500 de grame consumate pe saptamana. 

3. Foloseste cremele cu protectie solara

Radiatiile ultraviolete sunt foarte periculoase pentru piele, iar prin expunerea prelungita la soare fara protectie creste riscul de a face cancer la piele. De aceea, specialistii recomanda folosirea regulata a cremelor cu protectie solara, evitarea expunerii prelungite la soare si purtarea unui haine adecvate care sa protejeze pielea. Cele mai multe cazuri de cancer de piele sunt vindecabile cu conditia sa fie depistate si tratate de timpuriu, insa pot sa iti puna viata in pericol daca ajung sa se raspandeasca catre alte organe din corp. Cremele cu factor de protectie 30 sau mai ridicat trebuie aplicate cu regularitate inainte cu o jumatate de ora de a iesi in bataia soarelui. 

4. Consuma mai multe legume si verdeturi

Legumele, fructele si verdeturile reduc semnificativ riscul de cancer la esofag, colon, gura si gat. Aceste alimente contin substante puternice care impiedica imbolnavirea celulelor sanatoase si previn aparitia tumorilor. Este foarte important sa consumi zilnic cel putin doua cani cu legume, verdeturi si fructe diverse. 

5. Redu consumul de zahar

Dulciurile procesate si bauturile carbogazoase au un continut exagerat de mare de zahar, iar daca le consumi zilnic este foarte simplu sa depasesti necesarul caloric si sa te ingrasi. Acest lucru stim deja ca este considerat un posibil factor de risc, favorizand aparitia cancerului. Prin urmare este bine sa controlezi cantitatea de zahar consumata si sa consumi dulciuri/sucuri ocazional, nu zilnic. 

6. Renunta la sedentarism si fa mai multa miscare

Persoanele care se antreneaza cu regularitate au un risc mult mai mic de a face cancer la colon, san si uter, dupa cum arata numeroase studii. Cand te antrenezi corpul arde mai multe calorii, digera alimetele mai bine si impiedica acumularea unor hormoni care au fost asociati cu riscul crescut de cancer. O viata activa este foarte importanta, deoarece nu numai ca reduce riscul de cancer, dar previne si aparitia bolilor de inima si a diabetului.

7. Renunta la fumat

Daca fumezi, stii deja ca este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sanatatea ta. Fumatul creste riscul de a face cancer, dar favorizeaza si imbolnavirea inimii si a plamanilor. Daca renunti la acest obicei se reduce semnificativ riscul de cancer. 

8. Consuma alcool doar ocazional

Un consum crescut si regulat de alcool creste riscul de cancer la stomac, ficat, colon, san si gat. Prin urmare, este un obicei pe care este bine sa nu-l treci cu vederea si sa reduci consumul de alcool. 

9. Mergi cu regularitate la medic

Exista o multime de teste, analize si ecografii care sunt deosebit de utile pentru a depista devreme o tumora la san, colon, prostata sau piele. Este foarte important sa mergi cu regularitate la un consult si sa faci analizele recomandate de medic. 

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img