vineri, 29 martie, 2024

Cele mai vulnerabile categorii de persoane la imbolnavire cu gripa

Distribuie:

Publicat:

Vaccinarea antigripala este cea mai buna metoda de protejare impotriva gripei si a complicatiilor pe care le poate cauza, atrage atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii.

De aceea, administrarea vaccinului impotriva virusului gripal, inaintea fiecarui sezon, este recomandata mai ales persoanelor celor mai expuse imbolnavirii:

• Bolnavii cronici (cei cu boli cardiovasculare, pulmonare, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, obezitate morbida, infectii cu virusul HIV);

• Femeile insarcinate (in orice stadiu al sarcinii);

• Persoanele cu varsta de peste 65 de ani;

• Personalul medical.

Persoanele cu probleme medicale cronice sunt mult mai vulnerabile in contact cu virusul gripal, fata de populatia adulta generala. In cazul in care contacteaza virusul gripal, acestia prezinta un risc crescut de a dezvolta complicatii grave, cum ar fi pneumonia, intrucat sistemul lor imunitar este deja slabit si au un risc mare de spitalizare, astfel ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala inaintea fiecarui sezon.

Complicatiile gripei in timpul sarcinii

In cazul femeilor insarcinate, riscul de imbolnavire de gripa, intr-o forma severa, creste dupa primul trimestru de sarcina. Sarcina determina anumite modificari temporare in sistemul imunitar, iar viitoarea mama este mai vulnerabila in fata bolii. Gripa poate sa provoace, in cazul femeilor insarcinate, chiar nastere prematura sau nasterea unui copil cu o greutate sub cea normala.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala femeilor insarcinate, aceasta masura fiind sigura in toate etapele de sarcina.

Varstnicii si personalul medical, mult mai expusi riscului de imbolnavire

Si persoanele cu varsta peste 65 de ani au un risc ridicat de contactare a gripei, de spitalizare si de aparitie a complicatiilor din cauza slabirii sistemului imunitar. Aproximativ 80-90% dintre cazurile de decese asociate gripei se produc in randul persoanelor din acesta categorie de varsta, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, care subliniaza rolul preventiv al vaccinarii anuale impotriva gripei.

Fie ca este vorba despre medici, asistenti medicali sau infirmiere, personalul care lucreaza in spitale, clinici, cabinete medicale este mult mai expus infectiilor gripale, in comparatie cu populatia generala, avand in vedere ca intra in contact cu pacienti sau colegi de la care pot contacta sau carora le pot transmite boala. Din acest motiv, vaccinarea profesionistilor din sectorul medical este indicata in fiecare an, fiind o masura de protejare nu doar a sanatatii proprii, ci si a pacientilor, care sunt mai vulnerabili in fata gripei, atrage atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii.

sursa: csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img