marți, 23 aprilie, 2024

Celulele cancerului mamar au fost transformate, cu succes, in grasime. Procesul opreste aparitia metastazelor

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii au reusit sa transforme celulele cancerului mamar in celule de grasime in cadrul unui studiu pe soareci. Pentru a obtine acest lucru, echipa a exploatat o modalitate ciudata pe care celulele cancerului metastazic o utilizeaza. Conform Science Alert, rezultatele studiului reprezinta doar un prim pas, dar in viitor poate duce la terapii promitatoare.

Atunci cand ne taiem la deget sau cand unui fetus ii cresc organe, celulele epiteliale incep sa devina mai „fluide” si se transforma intr-un tip de celule stem ce ulterior iau forma oricarui tip de celule din corp. Procesul poarta denumirea de tranzitie epitelio-mezenchimala (EMT), iar cancerul utilizeaza aceasta cale, cat si una opusa numita MET, pentru a se raspandi in corp, noteaza descopera.ro.

Cercetatorii au utilizat soareci carora le-a fost implantata o forma agresiva de cancer mamar si i-au tratat atat cu medicamente pentru dibetici, cat si cu medicamente pentru cancer.  Multumita acestor medicamente, cand celulele canceroase au utilizat una dintre acele cai de raspandire, s-au transformat din celule canceroase in celule de grasime. Procesul de la baza transformarii poarta denumirea de adipogeneza.

Desi nu toate tipurile de cancer se transforma in celule de grasime, cele ce au trecut prin procesul de adipogeneza nu si-au reluat apoi forma initiala. „Terapia ce utilizeaza medicamentele rosiglitazon si tramentinib a inhibat eficient raspandirea celulelor canceroase si formarea metastazelor in cazul rozatoarelor cu cancer mamar”, a declarat echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Basel, Elvetia. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img