vineri, 29 martie, 2024

Celulele cancerului pulmonar, distruse in proportie de 80% cu ajutorul unor nanoparticule derivate din frunzele de ceai

Distribuie:

Publicat:

Nanoparticule derivate din frunzele de ceai (Camellia sinensis) inhiba cresterea celulelor canceroase de la nivel pulmonar, astfel fiind distruse aproximativ 80% dintre ele, conform unei noi cercetari realizate de specialisti din cadrul Universitatii Swansea si a unei echipe din India. Echipa a realizat descoperirea in timp ce testau o noua metoda de producere a unui tip de nanoparticule denumite puncte cuantice. Conform Phys, aceste mici particule masoara mai putin de 10 nanometri, pentru comparatie un fir de par are grosimea de 40.000 de nanometri. 

Desi nu este o premiera, prin faptul ca nanoparticulele sunt utilizate in domeniul medicinei, punctele cuantice au inceput sa atraga atentia cercetatorilor recent. Punctele cuantice pot fi realizate chimic, insa procedura este complicata, costisitoare si au efecte adverse toxice, potrivit descopera.ro. Astfel echipa din cadrul Uniersitatii Swansea a incercat sa dezvolte o alternativa fara efecte toxice, bazata de o metoda alternativa de producere a punctelor cu ajutorul extractului din frunze de ceai. 

Frunzele de ceai contin o varietate de compusi, inclusiv polifenoli, amino acizi, vitamine si antioxidanti. Cercetatorii au amestecat extractul de frunze de ceai cu sulfura de cadmiu si sulfura de sodiu. Apoi au aplicat solutia celulelor canceroase de la nivelul plamanilor. Acestia au descoperit ca frunzele de ceai sunt o varianta mai simpla, ieftina si mai putin toxica de producere a punctelor cuantice. De asemenea, punctele cuantice produse din frunzele de ceai inhiba cresterea ceulelor canceroase. Acestea penetreaza nanoporii celulei si distrug 80% din ele. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img