vineri, 29 martie, 2024

Celulita se mosteneste: ce trebuie sa mai stim despre aceasta afectiune a pielii

Distribuie:

Publicat:

Aproximativ 80 – 90 la suta dintre femei au celulita. Desi nu este o problema care sa afecteze sanatatea, ci una de ordin estetic, celulita este un subiect stresant pentru numeroase persoane. Specialistii au clasificat celulita in functie de severitate si au identificat patru grade, de la I la IV, gradul I insemnand usoare denivelari ale pielii aparute atunci cand muschii sunt incordati. In mod surprinzator, nu sunt cunoscute foarte multe detalii despre celulita. Iata ce se cunoaste pana in prezent:

Nu este doar la nivelul pielii. In termeni simpli, celulita este reprezentata de aglomerari de grasime care sunt prinse in benzile de tesut aflate sub piele, numite septuri conjunctive.

Femeile sunt mai afectate. Femeile de toate rasele fac celulita, in timp ce barbtii se confrunta foarte rar cu aceasta problema. Motivul este acela ca septurile conjunctive sunt diferite la barbati si femei. Barbatii au sub piele benzi conjunctive rezistente, dispuse incrucisat, care mentin eficient forma grasimii. Femeile au benzi verticale subtiri, prin care grasimea poate trece mai usor.

Si femeile slabe au celulita. Atat femeile slabe, cat si cele grase fac celulita. Dar cu cat ai mai multa grasime, cu atat denivelarile vor fi mai vizibile. Chiar si femeile slabe au un strat de grasime intre muschi si piele, ceea ce este suficient pentru ca celulita sa fie vizibila.

Nu poti scapa complet de celulita daca slabesti. Uneori celulita se estompeaza atunci cand slabesti, dar alteori poate fi inrautatita. Pielea se lasa atunci cand slabesti, ceea ce poate face celulita mai proeminenta.

Celulita se mosteneste. Genele sunt cele care determina modul in care corpul tau depoziteaza grasimea si modul in care fibrele conjunctive reusesc sa o sustina. 

Hormonii joaca un rol important. Dar nu se stie exact care este rolul lor in aparitia celulitei. Pentru ca celulita apare la pubertate, medicii sunt de parere ca estrogenul ar putea fi implicat, desi acest lucru nu a fost inca dovedit.

Tratarea nu este usoara. Liposuctia, care a fost promovata drept un tratament eficient impotriva celulitei, agraveaza de cele mai multe ori problema. Indepartarea grasimii prin liposuctie poate lasa pielea si mai denivelata. sursa: eva.ro
D.R.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img