News Flash:

Centrele sociale din Vaslui, ARHIPLINE

12 Martie 2014
1489 Vizualizari | 0 Comentarii
In judetul Vaslui, numarul minorilor abuzati de catre parinti, creste de la o zi la alta. Iar centrele de primire a persoanelor abuzate sunt supraaglomerate.

Cele mai frecvente victime ale violentei domestice sunt copiii. Tot cei mici ajung sa fie neglijati, abuzati ori exploatati de cei care ar trebui sa le poarte de grija. Fiindca familia este protejata de lege, factorii de decizie de la nivel local prefera adesea sa nu intervina. La nivelul judetului, s-au intalnit zeci de cazuri in care copiii erau maltratati, fara ca scoala, biserica sau alte institutii sa ia atitudine.

Ionel Armeanu-Stefanica, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, afirma faptul ca in astfel de situatii, nu el are puterea in mana, dar primarii ar trebui sa ia masuri urgente: „Tragem un semnal de alarma si le cer primarilor sa se implice atunci cand aud de abuzuri care se comit asupra copiilor. Au fost situatii in care intr-o comunitate s-au intamplat adevarate atrocitati, iar edilului nu i-a pasat”.

Copiii abuzati sau abandonati de parinti ajung in centrele sociale. In judetul Vaslui, toate institutiile de acest gen functioneaza de ani de zile la capacitate maxima.

” Centrele de primire a minorilor sunt arhipline. De multe ori, nu ne permitem sa aprobam noi intrari in sistem. Este o situatie dramatica si nu la noi sunt solutiile pentru rezolvarea acestei probleme”, a mai declarat directorul DGASPC Vaslui.

Dupa ce primesc consilierea psihologica necesara si sunt stabili din punct de vedere emotional, minorii ajung in grija unor asistenti maternali. Acestia primesc de la stat salariul minim pe economie pentru ca au grija de un copil luat din familie sau abandonat de parinti. Statul le mai asigura, de cele mai multe ori cu intarziere, alocatii de hrana si imbracaminte. Alocatia zilnica pentru hrana variaza intre 6,00-8,30 lei, in functie de varsta copilului, iar indemnizatia pentru echipament, acordata anual, este cuprinsa intre 366-844 de lei.


vaslui stefanica sistem dgaspc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1172 (s) | 23 queries | Mysql time :0.031417 (s)