sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cenzura in Serbia: Mai multi jurnalisti care au relatat despre protestele antiguvernamentale din Belgrad, amenintati cu moartea

Distribuie:

Publicat:

Mai mulţi ziarişti de la televiziunea N1, filială regională a CNN care emite în Serbia, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina, au fost ameninţaţi cu moartea după ce au relatat despre seria de proteste antiguvernamentale de la Belgrad, a anunţat marţi postul respectiv, preluat de EFE, potrivit agerpres.ro.

Televiziunea a dezvăluit unele din mesajele primite: "Noi, veteranii, vă avertizăm să nu vă jucaţi cu destinele nimănui, fiindcă soarta voastră este în mâinile noastre"; "Sunteţi conştienţi că aveţi familii? Ne ucideţi copiii şi nepoţii şi nu vă daţi seama că dacă vor avea loc distrugeri, sediul vostru va fi printre primele care vor sări în aer şi s-ar putea să rămâneţi fără cei mai apropiaţi".

Preşedintele asociaţiei naţionale a veteranilor din Serbia, Zeljko Vukelic, a susţinut că organizaţia pe care o conduce nu se află în spatele acţiunii de intimidare a jurnaliştilor şi a cerut poliţiei să ancheteze cazul.

Mai multe asociaţii profesionale ale jurnaliştilor sârbi au condamnat ameninţările şi au cerut o anchetă urgentă şi judecarea celor vinovaţi. Două asociaţii, NUNS şi NDVD, au pretins ca "autorităţile cele mai înalte din stat, în primul rând preşedintele Aleksandar Vucic şi premierul Ana Brnabic, să condamne public mesajele oribile de ameninţare la adresa redacţiei şi a jurnaliştilor".

Televiziunea N1 s-a plâns că a fost expusă atacurilor verbale ale unor politicieni din coaliţia guvernamentală şi a respins acuzaţiile repetate că se referă la Kosovo ca la un stat independent, deşi Serbia nu recunoaşte acest statut al fostei sale provincii.

De circa două luni, mii de cetăţeni protestează în fiecare sâmbătă la Belgrad şi în alte oraşe din Serbia împotriva autoritarismului preşedintelui Vucic şi cer democratizarea ţării.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img