joi, 18 aprilie, 2024

Cercetătorii au descoperit o nouă exoplanetă de tipul super-Jupiter

Distribuie:

Publicat:

Cercetătorii au descoperit o exoplanetă extrem de tânără de tipul super-Jupiter și au măsurat masa și raza de acțiune ale acesteia. Aceasta este cea mai tânără exoplanetă de acest fel pentru care astronomii au reușit să determine aceste proprietăți, anunță descopera.ro.

Experții de la Institutul de Astronomie Max Planck din Heidelberg, Germania, au localizat tânăra planetă – numită HD 114082 b – aflată la 310 ani-lumină depărtare, în constelația Centaurul. Aceasta orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui la o distanță de aproximativ jumătate din cea a Pământului față de Soare.

Exoplaneta este de mărimea lui Jupiter, dar cântărește de opt ori mai mult. Asta o face de două ori mai densă decât Pământul, ceea ce este remarcabil pentru un gigant gazos, dar nici nu se potrivește cu cele mai bune explicații care există în prezent, potrivit IFLScience.

„Planeta HD 114082 b este, în prezent, cea mai tânără planetă gigantă gazoasă, cu masă și rază stabilite. În comparație cu modelele acceptate momentan, HD 114082 b este de două sau de trei ori mai densă decât un gigant gazos tânăr, având doar 15 milioane de ani”, a spus autorul principal al studiului, într-o declarație.

„Începutul fierbinte” și „începutul rece” al unei planete

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img