News Flash:

Cercetătorii britanici au descoperit: Cafeaua care scade riscul bolilor de ficat

19 Iulie 2021
509 Vizualizari | 0 Comentarii
cafea 990x556

Ești iubitor de cafea? Atunci cercetătorii au o veste bună pentru tine! Un studiu al britanicilor arată că toate tipurile de cafea îți pot reduce riscul de a dezvolta boli hepatice cronice.

Indiferent dacă ceea ce ai în ceașcă conține sau nu cofeină, are la bază cafea măcinată sau instant, ia în calcul că te ține departe de tot felul de boli ale ficatului – atâta timp cât bei trei cești pe zi, spun cercetătorii. Astfel, consumul de cafea este asociat cu un risc redus al dezvoltării de boli hepatice cronice și afecțiuni hepatice asociate, potrivit unui studiu publicat în jurnalul BMC Public Health în iunie 2021, scrie doc.ro.

De ce afecțiuni te poate proteja cafeaua?

Cercetătorii de la Universitățile din Southampton și Edinburgh, Marea Britanie, au descoperit că consumul oricărui tip de cafea a fost asociat cu un risc redus al îmbolnăvirii, dar și a decesului din cauza unei boli hepatice cronice, în comparație cu neconsumarea ei.
Autorii au studiat datele furnizate de Biobank în cazul a 495.585 de participanți consumatori de cafea, care au fost urmăriți pe o perioadă medie de 10.7 ani. Scopul a fost monitorizarea persoanelor care au dezvoltat boli hepatice cronice și afecțiuni hepatice conexe. Pentru studiu – care nu a primit niciun fel de finanțare din partea industriei cafelei – echipa lui Roderick a folosit exclusiv datele Biobank.

Are importanță de ce tip este cafeaua?

Dintre toți participanții incluși în studiu, 78% (384.818) au consumat cafea măcinată sau instant, cofeinizată sau decofeinizată, în timp ce 22% (109.767) nu au băut niciun fel de cafea. În perioada studiului, au existat 3.600 de cazuri de boli hepatice cronice, inclusiv 301 decese. În plus, au existat 5.439 de cazuri de boli hepatice cronice sau steatoză (o acumulare de grăsimi în ficat cunoscută și sub numele de boală hepatică grasă) și 184 de cazuri de carcinom hepatocelular, un tip de cancer hepatic.

În comparație cu cei care nu au băut cafea, consumatorii de cafea au avut un risc redus cu 21% de boli hepatice cronice, un risc redus cu 20% de boli hepatice cronice sau grase și un risc redus cu 49% de deces cauzat de boli hepatice cronice. Beneficiul maxim a fost observat în grupul care a băut cafea măcinată, care conține niveluri ridicate de ingrediente Kahweol și cafestol, care s-au dovedit a fi benefice împotriva bolilor hepatice cronice la animale.

Cafeaua instant, care are un nivel mai scăzut de Kahweol și cafestol, a fost, de asemenea, asociată cu un risc redus de boli hepatice cronice. În timp ce reducerea riscului a fost mai mică decât cea asociată cu cafeaua măcinată, constatarea poate sugera că și alte ingrediente pot fi benefice.

„Toate tipurile de cafea par a fi protectoare împotriva bolilor hepatice severe”, a declarat cercetătorul principal Dr. Paul Roderick, profesor de sănătate publică la Universitatea din Southampton. „Dar sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a putea recomanda publicului să înceapă să bea cafea sau să mărească cantitatea din motive de sănătate hepatică”, mai explică el.

El a subliniat că acest studiu nu demonstrează totuși clar că acestă băutură previne bolile hepatice, ci doar că pare să existe o legătură.

„Trebuie să fim atenți la extrapolarea din studiile observaționale pentru a spune că există o relație de cauzalitate între cafea și boala hepatică. Alte atribute ale consumatorilor de cafea ar putea fi asociate cu riscul bolilor hepatice și este posibil să nu le fi luat în considerare pe acestea”, a mai precizat Roderick.

Continuarea pe exquils.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1457 (s) | 38 queries | Mysql time :0.072921 (s)