vineri, 29 martie, 2024

Cercetatorii au descoperit modul in care creierul controleaza apetitul

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii coreeni au demonstrat modul in care creierul uman activeaza un sistem de autodistrugere atunci cand nivelul de energie este scazut pentru a regla apetitul.

Expertii de la Institutul de stiinte si Tehnologie  Daegu Gyeonghuk, din Coreea, au descoperit mecanismul din spatele enzimelor care controleaza apetitul in functie de nivelul de glucoza din creier. Pentru a controla epidemia obezitatii care se raspandeste rapid in lume trebuie sa cunoastem modul in care apetitul este controlat si influentat de organism si creier, potrivit descopera.ro.

Pentru a mentine un echilibru al energiei, apetitul scade si creste in functie de aportul caloric. Cercetarile anterioare au demonstrat ca o parte a creierului numita hipotalamus simte nivelul de zahar  (glucoza) si de hormoni (leptina) din sange, acesta utilizeaza semnalele pentru a regla cantitatea de hrana ingerata.

Profesorul Kim, impreuna cu echipa sa, au descoperit ca nivelul scazut de glucoza activeaza producerea unei enzime din hipotalamus, numita proteina kinaza, activata de proteina adenozina monofosfatica, care schimba proprietatile proteinelor de dimensiuni mici, precum neuropeptidele. Asadar, pune in functiune un mecanism autodistructiv numit autofagie. procesul permite corpului sa recicleze si sa degradeze materialul celular. Marea provocare a cercetatorilor a fost sa descifreze sute de modele posibile de conexiune dintre creier si organism. Acestia au realizat numeroase experimente atat in-vitro, cat si la soareci, la care a fost analizat modul in care se schimba apetitul, greutatea si structura creierului.

Folosind culturi de celule, expertii au reusit sa utilizeze agenti farmacologici, pentru a verifica prezenta enzimei in functie de nivelul glucozei. Prin injectarea soarecilor cu lentivirusuri, expertii au reusit sa opreasca enzima si sa previna functiile pe care aceasta le activa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img