vineri, 19 aprilie, 2024

Cercetatorii au o noua ipoteza privind sunetul pe care il auzi cand iti trosnesti articulatiile

Distribuie:

Publicat:

Pocniturile ce se aud atunci cand sunt trosnite incheieturile au reprezentat un mister pentru cercetatori pentru o lunga perioada de timp. Insa, in prezent, specialistii sustin ca au descoperit originile acestui sunet. Studiile anterioare sugereau ca nu toate incheieturile pot realiza acel sunet specific, informeaza The Guardian. ''Cavitatea dintre incheieturi este plina de fluid sinovial, iar atunci cand presiunea este schimbata in interiorul fluidului in urma cresterii spatiului dintre articulatii, unele dintre gazele din fluid se transforma in bule,''  a declarat prof Abdul Barakat, din cadrul Ecole Polytechnique, Franta, potrivit descopera.ro.

Unii cercetatori sugereaza ca spargerea acestor bule formate din dioxid de carbon si alte gaze poate provoca sunetul specific trosnirii degetelor, insa alti specialisti au propus alte ipoteze. ''Atunci cand se formeaza, aceste bule pot provoca o schimbare de presiune  care in sine ar putea produce zgomotul,'' a declarat Barakat. Noul studiu a fost realizat prin intermediul a trei analize: schimbarea presiunii din fluide atunci cand articulatiile isi schimba pozitia, cresterea si colapsul acestor bule  si cum se transforma aceasta presiune in sunet. Cercetatorii au comparat sunetele produse in laborator cu cele produse de trosnirea incheieturilor participantilor studiului si au descoperit asemanari intre cele doua. In contrast, insa, Barakat sustine ca bulele nu au produs un sunet atat de puternic. 

''In cadrul studiului, am demonstrat ca nu este nevoie de un colaps total,'' a declarat Barakat. El a adaugat faptul ca chiar daca bulele de gaze se sparg partial, sunetul este generat in perioada de timp necesara. Descoperirea, spune el, poate explica prezenta unor mici bule de gaz chiar si dupa ce este auzit sunetul trosniturilor degetelor. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img