joi, 28 martie, 2024

Cercetatorii au reusit sa elimine infectia cu HIV la soareci

Distribuie:

Publicat:

O echipa de cercetatori din Statele Unite a anuntat luni ca a reusit sa elimine virusul HIV din genomul unor animale vii folosind un instrument de manipulare genetica, evenimentul oferind oamenilor de stiinta un impuls in demersul de a elimina Sindromul Imunodeficientei Umane (SIDA) in cazul pacientilor umani.

Cercetatorii de la Temple University si de la University of Pittsburgh au anuntat ca au inregistrat aceasta reusita in cazul a trei tipuri diferite de animale, inclusiv a unui model “umanizat” in care soarecii au beneficiat de un transplant de celule imunitare umane si au fost infectati cu virusul HIV, se arata in studiul publicat in jurnalul “Molecular Therapy”, potrivit ziare.com.

Echipa de cercetatori este prima care demonstreaza ca replicarea HIV-1 poate fi stopata complet, iar virusul poate fi eliminat din celulele infectate ale animalelor cu ajutorul unei puternice tehnologii de editare genetica numita CRISPR/Cas9.

Actuala lucrare are la baza un studiu conceptual publicat de aceeasi echipa in 2016. Atunci, cercetatorii au utilizat modele de sobolani si soareci transgenici avand incorporat virusul HIV-1 in genomul fiecarui tesut din corpurile lor.

“Noul nostru studiu este mult mai cuprinzator”, a sustinut intr-o declaratie Wenhui Hu, profesor asociat la Universitatea Temple, cel care a condus cercetarea.

“Am confirmat informatiile cercetarii anterioare si am imbunatatit eficienta strategiei noastre de manipulare genetica. De asemenea, am demonstrat ca ea este eficienta in cazul a doua modele suplimentare de soareci – unul care reprezenta infectia acuta din celulele soarecelui, iar celalalt reprezentand infectia cronica, sau latenta, din celulele umane”, a adaugat acesta.

Echipa de oameni de stiinta intentioneaza sa repete acest studiu pe primate, ulterior putand fi efectuate studii clinice si pe pacienti umani, precizeaza sursa citata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img