vineri, 29 martie, 2024

Cercetatorii banateni, pe cale sa creeze rosia perfecta

Distribuie:

Publicat:

Dupa patru ani in care au cautat si tezaurizat soiurile de tomatetraditionale din vestul tarii, un grup de cadre didactice de la Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, coordonat de prof. univ. dr. Radu sumalan, a pornit un intens program din care sa rezulte hibrizi productivi cu gust, aspect si mai ales rezistenta la boli. Profesorul Radu sumalan spune ca “taranul roman este cel mai bun ameliorator pentru ca face selectia aceasta pe o durata indelungata de timp, 30-40 de ani. 


in fiecare toamna isi alege acele rosii care ii plac mai mult, care au cel mai bun gust, cea mai buna aroma si probabil forma cea mai frumoasa. Pornind de la aceasta premisa ca materialul biologic pe care noi l-am colectat este de foarte buna calitate, am incercat sa rezolvam cu precadere trei probleme: toleranta la boli, adica sa nu trebuiasca sa fie stropite prea des sau daca le stropim, atunci le stropim cu traditionalul sulfat de cupru, sa aiba productivitate rezonabila si sa aiba un gust foarte bun”. 

Prin demersul lor, dascalii banateni incearca sa salveze, sa imbunatateasca si sa redea cultivatorilor de tomate din vestul Romaniei rosia banateana. “Cei in varsta daca se duc nu ramane in schimb nimic pentru ca tinerii prefera sa cumpere rasadurile din piata sau sa cumpere samanta din supermarket sau chiar, mai rau, sa cumpere direct produsul, rosia, ardeiul, morcovul, din supermarket”, spune profesorul Radu sumalan.

Omologarea celor patru hibrizi este ceruta atat pentru spatiile protejate cat si pentru culturile de camp. Noile plante create fructifica pe aproximativ pe zece etaje de productie, in functie de tehnologia aplicata. Cei patru hibrizi vor putea fi omologati anul viitor. Pentru a demonstra calitatea rosiilor create, profesorul Radu sumalan propune chiar si degustari asezonate cu paine traditionala de casa stropita cu ulei de masline si chiar cu un pahar de vin pentru cunoscatori.


Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img